İlik Nakli İçin Kan Bağışı Çağrısında Bulundu

Aykut Ünlüpınar-Şenhan Bolelli - Adana'da lösemi tedavisi gören 4,5 yaşındaki Arda İneyici'nin durumunu ailesinin açtığı internet sayfasından öğrenen İspanya'nın Atletico Madrid takımında forma giyen milli futbolcu Arda Turan, adaşını telefonla arayarak destek verdi, ilik nakli için kan bağışı çağrısında bulundu.

Mersin'de ailesiyle yaşayan ve yaklaşık 1 yıl önce lösemi teşhisi konulan Mersinli Arda İneyici'nin Adana Acıbadem Hastanesinde tedavisi sürerken, ailesi ve yakınları, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla kan bağışı kampanyaları düzenleyerek uygun donör bulmaya çalışıyor. Hastalığı nedeniyle bağışıklık sistemi tamamıyla çöken ve vücudu enfeksiyon kapan minik Arda'nın tedavisi sırasında en büyük desteği yanından hiç ayrılmayan babası Ercan İneyici veriyor.

Ercan İneyici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arda'yı yaklaşık bir yıl önce doktora alerji şüphesiyle götürdüklerini, burada yapılan testlerde küçük çocuğun kemik iliğinin yetersiz olduğu, iliğin hiç faaliyet göstermediğinin söylendiğini anlattı.

Trombosit veya kan alarak yaklaşık 6 ay geçirdiklerini belirten İneyici, ''Fakat 6 aydır karaciğer enfeksiyonuyla mücadele ediyoruz. Vücudun savunma sistemi tamamen sıfırda. Enfeksiyon aldığı için şu anda hastanede sürekli gözetim altında. İlaçlarla enfeksiyon yenilmeye çalışılıyor. Yaklaşık 8 kilo verdi. Ne kadar daha dayanır bilemiyoruz. Bir an önce ilik nakli olması gerekiyor'' dedi.

Bu süreçte kendilerine en büyük moralin milli futbolcu Arda Turan'dan geldiğini ifade eden İneyici, şöyle devam etti:

''Asistanı yardımıyla Arda bizimle bağlantıya geçti. İnternette oğlumun durumunu öğrenip bize ulaştı. Umarım onun sayesinde minik Arda'ya ilik bulunur. Facebook'ta ''arda için elele'' diye bir sayfa açtık. Son dönemde 2 bin üyeyi geçti. Her duyan bir yakınına, tanıdığına yönlendiriyor. Onların sayesinde kan bağışı sayısı artıyor. Ama bunlar da yeterli değil. Çünkü iki kişinin birbirinin ilik konusunda tutma ihtimali 50-60 binde bir. Ancak 50-60 bin kişi bağışta bulunacak ki bizim Ardamız'a bir katkısı olsun. Tüm duyarlı vatandaşlara çağrımız bu konuda destek olmaları. Bir damla kanla hayat kurtarmak mümkün.''

İneyici, oğlunun Arda'nın maçlarını zaman zaman izlediğini belirterek, ''Arda'nın oynadığı maçlarda ismini duyunca, 'Baba benden bahsediyorlar' diyor. Şimdilerde tabii televizyon çok izleyemiyor'' dedi.

İneyici, Almanya İlik Bankası'nın Arda için bir kampanya düzenlediğini, 500 kişinin katıldığını, o kampanya ile Türkiye'de 3 çocuğa ilik bulunduğunu söyledi.

-''İlik konusunda daha fazla hastaneye yetki verilmeli''-

İneyici, Türkiye İlik Bankası'nın Ankara İbni Sina ve İstanbul Çapa'da merkezleri bulunduğunu, bunun yetersiz olduğunu belirtti.

Yetkililerin bu konun üzerine daha fazla durması gerektiğini savunan İneyici, şöyle konuştu:

''Son dönemde bu konudaki haberlerle birçok kente kan almak için yetki verildi.

Fakat, bu dönemde o yetki verilen yerler kan almaz oldu. Ege Üniversitesi'ne dün kan vermek için giden arkadaşlara, 'artık almıyoruz, ilik bankası kabul etmiyor' demişler. Herkes İstanbul veya Ankara'ya gidemiyor. Buradan hastane yetkilileri bu işe ön ayak oldular. Günün 24 saati gönüllülerden kan toplanıyor. İlik Bankası yoğunluğundan dolayı bunu 20 hastayla sınırlamış durumdalar.

Türkiye'de Arda gibi binlerce çocuk var. Türkiye'deki bağışçı sayısı 50-100 bin arasında. Almanya'nın sadece 3 milyon bağışçısı var. Bunu arttırmak bizim elimizde. Halkımız duyarlı olacak, yetkililer de bu konuda zemin hazırlayacak.''

Kendisiyle adaş olan, lösemi hastası Mersinli minik Arda'nın ilik donörü beklemesiyle ilgili durumunu öğrenen milli futbolcu Arda Turan, AA muhabiri aracılığıyla bir çağrıda bulunmak istediğini belirterek, ''Yapabilecek durumda olan herkesi, Mersinli minik Arda'ya ve tüm lösemili hastalar için ilik donörü olmaya davet ediyorum'' dedi.

Atletico Madridli futbolcu, ''Buradan minik Arda'ya ve tüm lösemili çocuklara acil şifalar diliyorum. İnşallah bir an önce sağlıklarına kavuşurlar'' diye ekledi .