Erdem, “Çocuklarımız Çağın Gereklerine Uygun Eğitim Alacak”

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Türk eğitim isteminin modern bir yapıya kazandırıldığını belirterek, “Ülkemizdeki zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması için geç bile kaldığımız söylenebilir” dedi.

Erdem, “Çocuklarımız Çağın Gereklerine Uygun Eğitim Alacak”
TBMM’de kabul edilen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sisteminin uzun çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldığını ifade eden Mehmet Erdem, “Dünyadaki eğitim sistemleri incelenerek ve ülkemizdeki bireylerin hazır bulunmuşluk Düzeyleri, yeterlilikleri, sosyo-ekonomik yapı içindeki durumları dikkate alınarak hazırlanan 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim ile öğrencilerimizin her türlü fizikî, psikolojik, ekonomik ve sosyal sorunlarının ortadan kaldırılması, modern çağın gereklerine uygun eğitim ortamlarında, esnek bir yapı içinde eğitim görmeleri hedeflenmiştir” diye konuştu.

ZORUNLU EĞİTİMİN SÜRESİ 8 YILDAN 12 YILA ÇIKIYOR Eğitim sistemlerinin ‘açık sistem’ olma özelliği taşıdıkları için ulusal ve uluslararası düzeydeki ekonomik, sosyal, kültürel ve politik gelişmelerden etkilendiklerine değinen Erdem, “Özellikle gelişmiş ülkeler 1990'lı yıllardan itibaren, eğitim sürelerini hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla yeniden düzenleme ve bu alandaki gelişmelere süreklilik kazandırma yönünde çalışmalar yapmaktadırlar. Eğitim ve öğretim hizmetlerinde hedefimiz, kız-erkek ayrımı yapmadan herkesi eğitmek, rekabet içinde geliştirmek ve hayata hazırlamaktır. Toplumumuzdaki her bireyi yapabileceği işlerde değerlendirerek ve üretime dâhil ederek uluslararası rekabet gücümüzü en üst noktaya taşımamız bir zorunluluktur” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE GEÇ KALDI” 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin bireyleri özgürleştirmeyen, tercih ve hedef değiştirmeye fırsat vermeyen, seçme hakkı tanımayan, farklılıklara imkân vermeyen ve farklı seçenekler sunmayan yapısı ile çağdaş dünyaya inat müesses nizamın devamını öngören bir yapı olduğunu savunan Erdem, şunları söyledi: “Dünya genelinde 197 ülkenin içinde sadece İrlanda'da 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin uygulandığı, 137 ülkede ise zorunlu eğitim süresinin 9 ila 14 yıl arasında olduğu dikkate alınacak olursa, ülkemizdeki zorunlu eğitim süresinin 12 yıla çıkarılması için geç bile kaldığımız söylenebilir. Dünyadaki uygulamalara bakıldığında, yine başta OECD ülkeleri olmak üzere tüm eğitim sistemlerinin kademeli olarak yapılandırıldığı görülmektedir. Kanun Teklifi ile halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık süre üç kademeye ayrılmaktadır; birinci kademe 4 yıl süreli ilkokul, ikinci kademe 4 yıl süreli ortaokul ve üçüncü kademe 4 yıl süreli lise olarak düzenlenmiştir. Özellikle ikinci kademe, yani ortaokullar, öğrencilerin daha özgür bir birey olarak sivil toplum ye demokratik devlet anlayışı gereğince eğitim süreçlerinde özgür ve karar değiştirme hakkına sahip olmalarına fırsat vermektedir”