BDT Dışişleri Bakanları Toplantısı Sona Erdi

Kazakistan’ın başkenti Astana’da bugün düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu( BDT) Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi.

BDT Dışişleri Bakanları Toplantısı Sona Erdi
Türkmenistan’ın dönem başkanlığında Astana Rixos President Otel’de yapılan toplantıya Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov, Kazakistan Dışişleri Bakanı Yerjan Kazıhanov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halef Halefov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kamil Raşidov, Tacikistan Dışişleri Bakanı Hamrahan Zarifi, Moldova Dışişleri Bakanı Yardımcısı Andrey Popov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişenko,Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ve Bağımsız Devletler Topluluğu Genel Sekreteri Sergey Lebedev katıldı.

Toplantı sonunda basına açıklama yapan Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, başta güvenlik olmak üzere, işbirliği ve entegrasyon gibi 18 ana maddenin geniş yelpazede görüşüldüğünü söyledi.

Meredov, Kazakistan’ın başkenti Astana ve Türkmenistan’ın tarihi şehri Merv’in BDT kültür başkenti programı çerçevesinde kardeş şehir ilan edildiğini söyledi.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kazıhanov ise toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Örgütün 2011 eylem planının değerlendirildiği toplantıda, 2012 planı da onaylandı. Yeni iç ve dış tehditlere karşı işbirliği, bölgesel ve uluslarası güvenlik, BDT ve NATO arasında güvenlik konularında görüş alış verişinde bulunmaya devam edilmesi, su ve enerji güvenliği konularında işbirliğine devam kararı alındı.2013 yılının BDT ekoloji ve çevre koruma yılı ilan edilmesi, kültür başkentleri arasında işbirliği, BDT Mali İstihbarat Birimi Başkanlar Konseyi’nin kurulması, BDT ortak savunma sisteminin kurulması, sınır ve diğer birimler arasında işbirliğinin sağlanmasının da yer aldığı 5 belge üye devlet başkanlarına, turizm, spor,meslek eğitimi ve silahlı kuvvetler arasında işbirliğini öngören 10 belgenin de hükümet başkanlarına sunulması kararlaştırıldı .