Rusya’dan, Aşırı Sağcıların Toplantısına İzin Veren Danimarka’ya Sert Tepki

Geçtiğimiz hafta sonu Avrupa’nın farklı ülkelerinden aşırı sağcıların bir araya gelip gösteri yapmasına izin veren Danimarka’ya ilk tepki Rusya’dan geldi.

Rusya’dan, Aşırı Sağcıların Toplantısına İzin Veren Danimarka’ya Sert Tepki
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Sözcüsü Konstrantin Dolgov, Danimarkalı yetkililerin söz konusu toplantıya izin vererek ırkçılara ve Neonazi eğilimli gruplara ‘resmen’ destek verdiğini savundu. Rusya’nın İnterfax ajansına konuşan Dolgov, ‘‘Irkçılara, Neonazi eğilimli gruplara ve radikal örgütlere verilen böylesi bir resmi destek, toplumdaki hoşgörüsüzlüğün artmasına neden olur ve Avrupa’da zaten hatırı sayılır bir noktaya gelen radikal fikirlerin daha da büyümesine yol açar.’’ dedi.

Danimarka’nın söz konusu toplantıya izin vermesinin şaşırtıcı olduğunu ifade eden Dolgov, ‘‘Kamuoyunun genel görüşünü yansıtmayan dar politik amaçlar uğruna insanların dini duygularını istismar eden bu tür girişimlere müsaade edilmesi özellikle tehlikeli bir şey.’’ diye devam etti.Dolgov, ‘‘İnsan haklarına, demokrasiye ve kanunun üstünlüğüne inanan hiçbir ülkenin izin vermeyeceği bu gösterinin Danimarkalı yetkililer tarafından da iptal edilmiş olması gerekirdi.’’ dedi.

Avrupa’nın farklı ülkelerinden İslam karşıtı aşırı sağcılar, geçtiğimiz hafta sonu Danimarka’nın en büyük ikinci şehri olan Arhus’ta bir araya gelmişti. İslam karşıtı eylemleriyle bilinen Danimarka Savunma Cemiyeti ve İngiltere Savunma Cemiyeti tarafından organize edilen gösteriye yaklaşık 200 kişi katılmıştı. Aşırı sağcı örgütlerin söz konusu gösteride birlikte hareket etme kararı aldığı belirtiliyor. Gösteride bir konuşma yapan İngiliz Savunma Cemiyeti’nden Stephen Lennon, ‘‘Burda gerçekleştirdiğimiz birleşmenin Avrupa çapında etkili olacak bir hareketin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz.’’ demişti .