Dpü'de ''tıbbi İllüstrasyon'' Semineri

Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Araştırma Görevlisi Mine Küçük, fakültenin konferans salonunda, ''tıbbi illüstrasyon'' konulu seminer verdi.

Latince'de ''anlaşılır yapmak'', Türkçe'de ''tasvir etmek'', ''resimlemek'' anlamına gelen illüstrasyonun, görselliği tanımlayan en kapsamlı terim olduğunu belirten Küçük, illüstrasyonun görsel örgütleme biçimi olduğunu söyledi.

Küçük, Sümerler döneminden kalma Latince harflere benzemeyen sembollerden oluşan yazı tabletlerinin, illüstrasyonun temelleri olarak nitelendirilebileceğini ifade ederek, bilginin sözel olarak anlatıldığında kalıcı olmadığına işaret etti.

Bilginin görselleştirilmesi ya da yazıya dökülmesi gerektiğine dikkati çeken Küçük, ''Doktorlar tıbbi illüstrasyonları milyon dolarlara ABD ya da Avrupa'dan satın alarak çalışmalarına devam ediyor. Tıbbi illüstrasyon yapabilmek Türkiye'de kolay olabilir ama maddi bakımdan doyurucu değil. Uluslararası alanda çalışmak istiyorsanız, uluslararası medikal illüstrasyon sertifikası almanız gerekiyor. Bu sertifika olmadan yaptığınız hiçbir çalışma resmiyet kazanmıyor, hiçbir kitapta yer alamıyor'' dedi.

-DPÜ'de ''Desen Eğitimi ve Önemi'' semineri

Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selda Mant, Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu'nda, ''Desen Eğitimi ve Önemi'' konulu seminer verdi.

Yrd. Doç. Dr. Mant, seminerde yaptığı konuşmada, sanat eğitiminin en önemli halklarından birinin desen eğitimi olduğunu bildirdi.

Öğrencinin 4 yılı kapsayan lisans öğrenimi süresince bu dersin etkisinin önemli ölçüde hissedildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Mant, şöyle konuştu:

''Güzel sanatlar eğitimi bölümlerine giriş yetenek sınavlarında dahi aday kendisini çizgisiyle tanımlamaktadır. Görsel sanatlar eğitiminin uygulama alanlarından biri ve en önemlisi desen eğitimidir. Görsel sanat eğitiminin temeli doğru görmeyi öğrenmektir. Görme ise öğretilebilir bir davranıştır. Desen dersleri de öğrencilerin görsel becerilerini en iyi geliştiren derstir. Desen hem resmin temeli hem de düşünce ve kavramların düşünsel-görsel anlatım yoludur.''

-Üniversite öğrencileri Beyaz Show'a katıldı

Dumlupınar Üniversitesi Şaphane Meslek Yüksekokulu'ndan bir grup öğrenci, Beyazıt Öztürk'ün hazırlayıp sunduğu ''Beyaz Show'' adlı televizyon programına katıldı.

DPÜ Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, öğrencilerin İstanbul'da ilk olarak ''Beylerbeyi Sarayı, Sultan Ahmet Camisi'' gibi tarihi ve turistik mekanları gezdiği bildirildi.

Öğrencilerin daha sonra Kanal D stüdyolarına ulaşarak Beyaz Show'a katıldığı duyurulan açıklamada, şöyle denildi:

''Beyaz Show'a katılan ve DPÜ'yü temsil eden Şaphane Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve öğretim elemanlarıyla birlikte fotoğraf çektiren ünlü şovmen Beyazıt Öztürk, DPÜ öğrencileri ve personelini programında ağırlamaktan son derece memnun olduğunu dile getirerek, geçtiğimiz günlerde Radyo Dumlupınar aracılığıyla DPÜ'nün Bahar Şenliklerine ödül almak üzere davet edildiğini ve katılmayı arzuladığını belirtti.

' '