Doğu Batı Kardeşlik Platformu:uludere'nin Aydınlatılmaması Bir Suç Ortaklığıdır

Doğu Batı Kardeşlik Platformu Bursa’da düzenlediği ‘Batı İlleri Bursa Bölgesel İstişare Toplantısı’nın sonuç bildirgesini yayınladı.

Doğu Batı Kardeşlik Platformu:uludere'nin Aydınlatılmaması Bir Suç Ortaklığıdır
28-29 Nisan 2012 tarihlerinde düzenlenen toplantıyı değerlendiren Platform Sözcüsü Hasan Ünal "Platformumuz, içinde bulunduğumuz coğrafyanın doğu ve batısında yer alan Sivil Toplum Kuruluşları’nın İslam ortak paydasından hareketle Kürt sorunu ve özgürlüklerle ilgili paylaşımda bulunmak, sorunu doğru tanımlamak, ortak bakış açısı elde etmek, ortak söylem geliştirmek, dayanışma ve ortak duruş sergilemek, Kürt sorununun çözümü yönünde irade beyanında bulunmak amacıyla bir araya gelen bir oluşumdur." dedi.

İki gün süren toplantılar sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde şu ifadeler yer aldı: "Doğu Batı Kardeşlik Platformu, kendi dışında Kürt sorunu konusunda duyarlılık taşıyan benzer STK’lar ile işbirliği ve dayanışmaya açıktır. Kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm ancak İslami temelde gerçekleştirebilir. İslam kardeşliği üzerinden halkların eşitliği ve özgürlüğü esastır. Muhabbet ve kardeşlik İslam’ın temel şiarıdır. Bir asırdır devam eden inkarcı ve baskıcı uygulama ve politikalara son verilmelidir. Fıtri bir hak olan ana dilde eğitimin önündeki tüm engeller kaldırılmalı, din ve fen ilimlerinin beraber okutulduğu eğitim müesseseleriyle, sürdürülebilir eğitim politikaları ihdas edilmelidir. Uludere katliamı ile ilgili sorumluların açığa çıkarılması, yargılanması, cezalandırılması ve bir an önce olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması gerekir. Olayın aydınlatılmaması bir suç ortaklığıdır. Akan kan bir an önce durmalı, silahlar susmalıdır. Kültürel dayatmalar ve etnik dönüştürmeye yönelik baskılar sona ermeli, kültürel, siyasal ve sosyal tüm haklar güvence altına alınmalıdır. Coğrafyamızdaki tüm halkların dilleri devlet tarafından kabul edilmelidir. Kürt sorununun çözüm sürecinde Müslüman Kürt halkının talepleri belirleyici olmalı, tarihten bu güne Kürt kanaat önderlerinin çözüm önerileri dikkate alınmalıdır. Yakılan ve boşaltılan köyler, yeniden imar ve iskâna açılmalı, ismi değiştirilen yerleşim yerlerinin isimleri iade edilmeli, devlet zararları tazmin ederek köylülerin köylerine dönmesini sağlamalıdır. Andımız ve eğitim kurumlarındaki tüm ulusalcı ritüellere son verilmeli, cami ve okullardaki ulusçu söylemler kaldırılmalıdır. Doğu Batı kardeşlik platformu, Kürt sorunu bitinceye kadar sorunları müzakere etmeye çözüm önerileri sunmaya ve imkânları ölçüsünde Kürt sorununa müdahil olmaya devam edecektir."Platformun doğu illeri bölgesel toplantısı, 14-15 Mayıs 2012 tarihlerinde Diyarbakır’da yapılacak. Bölgesel toplantılar sonrasında ise 30 Haziran - 1 Temmuz tarihlerinde İstanbul’da 'Türkiye Buluşması' adı altında tüm illerin katılacağı toplantı gerçekleştirilecek .