Yeni Hal Açılıyor, Rusya’ya Meyve Sebze İhracatı 500 Milyon Dolar Artacak

Yaş meyve ve sebze ihracatçılarının yüzünü güldürecek haber Rusya’nın Rostov kentinden geldi.

Yeni Hal Açılıyor, Rusya’ya Meyve Sebze İhracatı 500 Milyon Dolar Artacak
Burak Bozkır’ın yönetim kurulu başkanlığında Rus ve Türk girişimcilerin 35 milyon dolarlık yatırımla inşa ettikleri F.O.R.T. Yaş Meyve ve Sebze Hali çalışmalarına başladı.

170 ayrı firmanın faaliyette bulunabileceği halin açılışı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımı ile Mayıs ayında gerçekleşecek. Rusya’nın en büyük ve en modern hallerinden biri olan F.O.R.T.’un Türkiye’den Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatında artı 500 milyon dolar katkı sağlaması hedefleniyor. 2011’de Türkiye’den Rusya’ya yaklaşık 1 milyar dolar olan yaş meyve ve sebze ihracatı, 2012’de 1,5 milyar dolara ulaşabilecek.

TÜRK İHRACATÇININ RUSYA’DA BİR MERKEZİ OLMASI ŞART

hali yönetim kurulu başkanı Bozkır Cihan Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, Türk yaş meyve ve sebze ihracatçısının artık bilinçlendiğini ve Rusya geneline gönderilen mallarda kalitenin korunduğunu söyledi.

Tüm ürünlerin Tarım Bakanlığı müfettişleri tarafından denetlenerek gönderildiğini ifade eden Türk iş adamı, “Rostov’da kurulan hal güney Rusya’nın en modern hali. Soğuk hava depo imkanı var. Kendi gümrüğümüzü de kurduk. Türk ihracatçısını rahatlatacak maliyetler olacak. Rus yönetimi de sektörün önünü açacak adımlar atıyor. Rus halkının çok daha ucuza meyve ve sebze tüketeceğini söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.Türk üreticilere de tavsiyede bulunan Bozkır, “Kalite standartlarından ödün vermemeleri gerekiyor. Bir de Rusya’da oluşturacakları kendi merkezlerinden satışlarını yapmaları. Bu hem karlılığı hem de uzun vadeli planlamayı sağlıyor” dedi.

İŞ ADAMLARINDAN YENİ HALE TAM NOT

Türkiye’den Rusya’ya ihracatta önemli kalemlerden biri olan yaş meyve ve sebze sektörünün temsilcileri Rusya’nın Rostov kentinde faaliyetleri başlayan F.O.R.T. meyve ve sebze haline seyahat gerçekleştirdi. Yeni Meyve ve Sebze Hali 14 Milyon kişinin yaşadığı Rusya Güney Federal Bölgesi ve tüm Rusya iç pazarına ulaşmada önemli bir avantaj sağlayacak.F.O.R.T.’un en önemli avantajlarından biri de Bakü karayoluna 350 kilometre, M4 uluslar arası Moskova karayoluna 1 kilometre ve Rostov limanına da 3,5 kilometre mesafede olması. Hal içinde 40 metrekareden 400 metrekareye kadar farklı boyutlardaki iş yerlerinin büyük çoğunluğu kiralandı. Türk Meyve ve Sebze ihracatçıları için güvenli ve konforlu bir imkan sağlayan hal sektörün yüzünü güldürecek.Türkiye’den 30 kişilik bir heyetle gelen yaş meyve ve sebze ihracatçıları halde incelemelerde bulundu ve çalışmalara tam puan verdi. Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ali Kavak yaptığı değerlendirmede Rusya’nın yaş meyve ve sebze ihracatı açısından önemli pazarlardan biri olduğunu, bölgeye yapılan tüm yatırımların arkasında olduklarını söyledi.

Rusya’nın en modern hallerinden birini inşa ettikleri için Türk girişimcilere teşekkür eden Kavak, yatırımın ihracata önemli artı sağlayacağına dikkat çekti.Türkiye’de ekilebilen arazilerin arttığını, yaş meyve sebzede kaliteli üretime geçildiğini vurgulayan Ege İhracatçılar Birliği Yaş Meyve ve Sebze Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da, “Rusya artık Türkiye’nin neredeyse arka bahçesi oluyor. Talep her geçen gün artıyor. Toptan kaliteli satış vizyonunu geliştirmemiz gerekiyor. Rusya halkına sağlıklı ürün sunabilmeliyiz. Bunun için Rusya’nın belirlediği standartlarda denetimler yapılarak ürünlerimizi gönderiyoruz. Bu hal modern yaş meyve sebze ihracatında artı katkı sağlayacak. Sadece Rusya değil, Kafkasya bölgesi ve Ukrayna’ya da buradan ulaşma imkanı var.” ifadelerini kullandı.