Türk Uyruklu Olduğunu 40 Yıldır Kimseye Anlatamıyor

Mardin’de kan davası yüzünden babasının kaydını yaptıramadan Suriye’ye küçük yaşta götürdüğü Celal Haram, 40 yıldır kimliksiz kalmanın verdiği sıkıntılarla boğuşuyor.

Türk Uyruklu Olduğunu 40 Yıldır Kimseye Anlatamıyor
Şu anda Mardin'de yaşayan eşi ile Güney Kıbrıs’ta evlenen iki çocuk babası Celal Haram'ın, tek isteği Türkiye’deki kaydının yaptırılarak iki çocuğuna kavuşmak.40 yıldır dört ülke değiştiren ve hiçbir ülke vatandaşlığı alamayan Celal Haram, babası tarafından daha iki yaştayken kan davası yüzünden Suriye’ye götürülmüş. Suriye’de de resmi bir kaydı olmadığı için Türkiye'ye giriş yapamayan Haram, Suriye’den kaçak yollarla Lübnan’a oradan da mülteci olarak Güney Kıbrıs’a gelmiş. Celal Haram, Kıbrıs Türk tarafına girerken de sorun yaşamış. Şu anda Birleşmiş Milletler’in yardımıyla kendisine verilen bir belge ile KKTC’de kalabilen Haram, Mardin’deki ailesine kavuşmanın hayallerini kuruyor.Yaklaşık 20 yıl kaldığı Suriye’de, Türk uyruklu olduğu için vatandaşlık alamadığını ifade eden Haram, kütüğünün Türkiye’de olduğuna hiçbir yetkiliyi inandıramamaktan yakınıyor. Yaşlı annesinin KKTC’deki elçiliğe kadar gelerek, kendisinin Türkiye’ye alınması için mücadele verdiğini dile getiren Haram, “Annem, buradaki yetkililere Suriye’ye kan davası yüzünden kaçtığımızı söyledi.

'70 yaşındayım. Oğlumu şimdi göremezsem bundan sonra ne zaman görürüm?' dedi ve benim Türkiye’ye kabul edilmem için gerekenin yapılmasını istedi. Fakat anneme 'Neden oğlunuzu kaydettirmediniz?' denilerek talebi geri çevrildi." diyor.
Celal Haram, bir seferinde Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği vasıtasıyla polisler eşliğinde feribotla Mersin'e kadar gitmeyi başarsa da, buradan geri çevrilmiş. Türkiye'ye giremediği için şu an Mardin'de bulunan eşiyle Güney Kıbrıs'ta evlendiklerini ve iki çocuk sahibi olduklarını ifade eden Celal Haram, "Eşim ve çocuklarıma şu anda kayınbabam bakıyor. Onun da bir oğlu var. Ayakları sakat. Hepsinin hali perişan. Bana Mardin'den, çocukların babası olduğuma dair tutanak gelmesine rağmen hâlâ resmi bir şey yaptıramıyorum." diye dert yanıyor.KKTC’deki bir pansiyonda küçük bir odada üç kişi kalan Haram’a, bazı hayırseverler tarafından yardım ediliyor.
Şu anda eşinin ve çocuklarının fotoğraflarına bakarak gözleri dolan Celal Haram, çocuklarına kavuşmak için yetkililerden yardım bekliyor .