Ermeni Çeteleri Tarafından Çoğunluğu Yakılarak Ölenler İçin Anma Töreni Düzenlendi

Yalova'nın Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere beldesinde, 29 Nisan 1921'de Yunan askerleri ile Ermeni ve Rum çetelerince öldürülenler için anma töreni yapıldı.

Tören, Kocadere İlköğretim Okulu'ndan şehitliğe kadar yapılan yürüyüşle başladı.

Çınarcık Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu, şehitlikte yaptığı konuşmada, vahşetin acılarını hissettiklerini ifade ederek, ''Kocadere halkı, 830 kişinin katledildiği bu olayı asla unutmadı. Bu olay sürekli anlatıldı. Yaşananlar, çocuklarımız tarafından da daha sonraki kuşaklara aktarılacak'' diye konuştu.

Kocadere Belediye Başkanı İlhan Aslan da şehitlikte yaptığı konuşmada, yaşlı, kadın ve çocukların, camilere doldurularak yakılmasının, bir insanlık ayıbı olarak tarihteki yerini koruduğunu belirtti.

Aslan, ''Bugün sözde Ermeni soykırımının tanınması için yapılan uğraşları gören dünya devletleri, nedense burada yaşanan vahşeti görmezden geliyor. Biz buradaki gerçeklerin tüm dünya tarafından bilinmesini istiyoruz'' dedi.

Törene Vali Esengül Civelek, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, AK Parti Milletvekili Temel Çoşkun, Yalova Belediye Başkan Vekili Halit Güleç de katıldı.

Törenden sonra vatandaşlara pilav ikram edildi.

-830 kişi diri diri yakılmıştı-

Sakarya Meydan Savaşı'nda yenilen Yunan Ordusu, 29 Nisan 1921'de çekilirken, Çınarcık'a bağlı Kocadere'de Ermeni ile Rum çetelerinin de yardımıyla çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 830 kişiyi katletmişti. Çoğunluğu evlere ve camilere doldurularak diri diri yakılan 830 kişi için her yıl anma töreni düzenleniyor .
Kaynak: AA