Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin Vietnam Deklarasyonu İmzalandı

Dünya Tarihi Kentler Birliği (TKB)’nin Vietnam’ın Hue kentinde gerçekleştirilen 13. Konferansı (World Conference Of Historical Cıtıes), sonuç deklarasyonunun imzalanmasıyla tamamlandı.

Dünya Tarihi Kentler Birliği'nin Vietnam Deklarasyonu İmzalandı
Toplantılardan çıkan sonuçların ve Dünya TKB’nin hedeflerinin yer aldığı deklarasyonu Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Tarihi Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas imzaladı. Dünyanın önde gelen tarımsal ve endüstriyel medeniyetlerden tarihi şehirlerin temsilcileri; 3 gün süreyle, ortak diyaloglar oluşturmak, tecrübeleri paylaşmak ve tarihi mirası koruma çabalarını etkileyen evrensel sorunları tespit etmek için toplantılar yaptı. Konferansın açılışında Bursa Büyükşehir Belediyesi de endüstri mirasının korunması üzerine bir sunum gerçekleştirdi.Vietnam’ın eski başkenti olan tarihi Hue kentinde yapılan konferansın sonuç bildirgesi, gerek endüstri mirasının ve gerekse somut ve somut olmayan kültür mirasının korunması sürecinde karşılaşılan evrensel sorunları ve bu sorunlar karşısında alınacak önlemleri sıraladı. Tarihi mirası koruma mücadelesini ‘Geçmişe saygı duy, geleceğe doğru git’ sloganıyla ilan eden Dünya Tarihi Kentler Birliği, sonuç bildirgesinde, “Şehir gelişiminin ve modern ve teknolojik bir hayatın baskıcı ihtiyaçları ile karşı karşıyayız. Bu problemler tek başına bir ülkenin değil, tüm tarihi kentlerin sırayla karşılaşacağı problemlerdir.” ifadelerine yer verdi.Bildirgede ayrıca, geleneğin ve kültürün her seviyede korunması, tanıtılması ve yayılması, gençlik değişimi ile ulusal kültürel korumanın yaygınlaştırılması, üye ülkeler arasında aktif iletişim ağı oluşturulması, restorasyon tecrübelerinin paylaşılması ve sürdürülebilir tarihi miras yönetiminde her üyenin yer alması taahhüt altına alındı. Dünya Tarihi Kentler Birliği’nin 14. konferansı 2014 yılında Çin’in Yanghou kentinde yapılacak.

DÜNYA TKB BAŞKANI BURSA’YA GELİYOR

Konferansa katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarihi Miras Projeler Koordinatörü Aziz Elbas, Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve aynı zamanda Japonya Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa’yı, Eylül ayında Türkiye Tarihi Kentler Birliği’nin öncülüğünde Bursa’da yapılacak olan ‘Köy Sempozyumu’na davet etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan uluslararası sempozyumda, tüm dünyanın ortak sorunu olan kırsal yerleşim alanları ve kültürü ile şehir yerleşimleri ve kültürü arasındaki birbirini yok edici etkinin konuşulacağını belirten Elbas, Dünya TKB’nin de bu programa katkıda bulunmasından memnuniyet duyacaklarını bildirdi. Elbas ayrıca, Dünya TKB’nin 2016’da yapacağı 15. konferansın Bursa’da gerçekleştirilmesi konusundaki davetini iletti.Dünya Tarihi Kentler Birliği Başkanı Daisaku Kadokawa ise Bursa’da yürütülen gerek tarihi kültürel miras ve gerekse endüstri mirasına ilişkin çalışmaları yakından takip ettiklerini ifade etti.

Endüstri mirasını koruma çalışmalarından etkilendiklerini ifade eden Kadokawa, eylül ayındaki köy sempozyumuna katılmaktan mutluluk duyacaklarını bildirdi. Söz konusu organizasyonla ilgili resmi yazışmaların bir an önce başlatılmasını isteyen Kadokawa, ön değerlendirme ve özellikle Tekstil Sanayi ve Enerji müzelerinde inceleme yapmak üzere Birlik Genel Sekreteri’nin haziran ayında Bursa’ya geleceğini söyledi.

Kadokawa ayrıca, 2016 konferansına Bursa’nın ev sahipliği yapması teklifini de Birlik Yönetim Kurulu olarak değerlendireceklerini bildirdi. Konferansın ardından Aziz Elbas, Dünya TKB Başkanı Daisaku Kadokawa’ya çini ve Bursa kitabı hediye etti. 3 gün süren programın sonunda ülke temsilcileri, Hue kentinin tarihi varlıklarını inceledi.Öte yandan, Vietnam’da gerçekleştirilen Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı’nı değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Tarihi kültürel mirasla ilgili imkân ve sorunlar, tüm insanlığın ortak mirasıdır ve evrensel niteliktedir. Yıllardır üzerinde çalıştığımız bu konuların Dünya Tarihi Kentler Birliği’nce de deklare edilmesi memnuniyet verici.” dedi.

Dünya Tarihi Kentler Birliği başkan ve yönetimini Eylül 2012’deki sempozyumda ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını ifade eden Başkan Altepe, “Tarihi miras alanında edindiğimiz her bilgiyi gerek ulusal ve gerekse uluslararası kuruluşlarla paylaşıyoruz. Bu hem bizi güçlendiriyor, hem de paylaştığımız kurumları. Bu alanda sağlanan her ilerleme, tüm insanlığı ilgilendiriyor. Bu bakımdan, edindiğimiz tecrübeleri paylaşmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.