Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye, Sudan ve Güney Sudan İçin Toplandı

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye, Sudan ve Güney Sudan için toplandı.

Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelen Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye başta olmak üzere Sudan ve Güney Sudan arasındaki çatışmaları ele aldı. Kahire'de bulunan Arap Birliği Genel Merkezi'nde gerçekleşen bakanlar düzeyindeki toplantının açılış konuşmasını, dönem başkanı olan Kuveyt'in Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sabah Halid el Sabah yaptı.

Sudan- Güney Sudan ve Suriye'deki durumun bölgede gerginliğe neden olduğunu belirten Halid el Sabah, bu ülkelerin bölge üzerindeki tehdit varlığının endişe verici olduğunu belirtti.

Ana gündem maddelerinin Sudan- Güney Sudan ve Suriye olduğunu belirten Sabah, Arap Birliği şart ve taahhütlerinin temelinde saygı olduğunu vurgulayarak, üye devletlerin bu sorunlu bölgelerdeki resmi iyi okumaları ve sorunun köküne ulaşılarak başa çıkılması noktasında hazır olmaları gerektiğini ifade etti.

Sudan ve Güney Sudan'a aralarındaki saldırganlığın son bulması için imzalanan anlaşmaların hatırlanması gerektiğini belirten Sabah, Mısır'ın iki ülke arasındaki çatışmalara son vermek için arabuluculukrolünü üstlenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirti. Sabah, ayrıca Sudan ve Güney Sudan arasındaki çatışmaların son bulması konusunda birliğin insiyatif kullanabileceğini ifade etti.

Suriye'de ateşkese rağmen şiddet olaylarının devam ettiğini belirten Sabah, ateşkes ihlallerinin gündemde olduğunu ve ülkedeki gözlemci heyetlerinin de bir an önce ülke geneline yayılmaları gerektiğini belirtti.

Öte yandan; bir grup Suriyeli muhalifte Arap Birliği Genel Merkezi önünde gösteri yaparak, Esad rejimi aleyhine slogan attı ve operasyonların bir an önce durmasını talep etti .
Kaynak: İHA