Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş Açıklama Yaptı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de artık kavga ve tartışma ortamının yerini uzlaşma kültürünün almasını istediklerini belirtti.

Oda meclis toplantısında konuşan Demirtaş, kruvaziyer turizminde Oda öncülüğünde önemli bir değer yaratıldığını, geçen yıl 272 seferle 504 bin 928 yolcuyu İzmir'de ağırladıklarını, bu yıl ise 286 sefer ile 650 bin yolcuya ulaşmayı öngördüklerini belirtti.

''İzmir'e gelen turistin yarısını biz getiriyoruz. Ama yaptıklarımızı herkes sahipleniyor ya da görmezden geliyor'' diyen Demirtaş, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından verilen turizm ödüllerinde, Oda'ya yer verilmediğini kaydetti.

Demirtaş, kruvaziyer firmalarının sefer sayılarını artırdığını, yeni suya inen Costa'nın Fascinosa ve MSC'nin Divina gemilerinin İzmir'e geldiğini, çıkış limanı olma hedefi kapsamında da bir şirketin, ilk kez temmuz ayında İzmir çıkışlı deneme seferi koyacağını kaydetti.

Yeni gemiler nedeniyle limanda sıkışıklık yaşanacağını, gemilerin açığa demirleyerek yolcuların botlarla kıyıya taşınmasını önerdiklerini, güvenlik gerekçesi nedeniyle bunun kabul edilmediğini anlatan Demirtaş, ilgili makamların, gemilerin geliş günlerini değiştirmesi gerektiğini söylediğini ancak bunun çok yanlış olduğunu, gelmek isteyen gemilerin geri çevrilmemesi gerektiğini ifade etti.

-Meslek odalarıyla diyalog-

Kruvaziyer limanı imar planlarının askıya çıktığını, meslek odalarıyla toplanarak çekinceler ve itirazları Özelleştirme İdaresine ilettiklerini kaydeden Demirtaş, ''Biz, meslek odalarımızın olarak nitelendirilmelerine karşıyız. Çünkü onlar da kendi uzmanlıkları çerçevesinde İzmir adına görüşlerini ve itirazlarını dile getiriyorlar. Plan ve projelerin başlangıç aşamasından itibaren meslek odalarımız ile de diyalog kurulur, görüş ve önerileri dikkate alınırsa projeler daha çabuk ve en kısa sürede hayata geçebilecektir.

Biz artık İzmir'de, kavga ve tartışma ortamının yerini, uzlaşma kültürünün almasını istiyoruz. Ancak bu şekilde İzmir'de büyük yatırımların önünü açıp, İzmir'i bir dünya kenti olma noktasına taşıyabiliriz.''

-Vakfa yönelik iddialar-

Demirtaş, bazı meclis üyelerinin İZTO Sağlık ve Eğitim Vakfı'ndaki ana sözleşme değişiklikleriyle odayla vakfın arasındaki bağın koparılmaya çalışıldığını iddialarını yanıtladı.

Kesinlikle böyle bir girişimin olmadığını, vakfa yeni üyeler alabilmek amacıyla bir düzenleme yapılacağını, tüzel kişiliklerin de üyeliğine imkan tanımak istemediğini ifade eden Demirtaş, ''Kimsenin ilanihaye burada kalma gibi bir niyeti yok. Ne vakıfta ne üniversitede hiçbir yanlışlık olmadı. Ekrem Demirtaş 24 yılda bu vakfı, Ekrem Demirtaş'ın vakfı yapmamış da 25. yılda mı yapacak -'' dedi.

-Fatih Dalan gerginliği-

Öte yandan meclis toplantısı öncesi, şirketindeki temsil ve ilzam yetkisinin süresinin dolması nedeniyle meclis üyeliği ve yönetim kurulu üyeliği düşen Fatih Dalan, meclise gelerek yönetim kurulu sıralarına oturması gerginliğe neden oldu. Dalan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın oda üyeliğinden çıkarılmasına gerek olmadığı yönündeki görüş belirttiğini ifade ederek kararın geçersiz olduğunu iddia etti.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş ise Dalan'ın dışarı çıkmaması halinde meclise girmeyeceğini belirtti.

Meclis oturumunu açan Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Fatih Dalan'ın misafir olarak mecliste bulunduğunu, konunun yargıya intikal ettiğini belirterek, ''Yargı kararının beklenmesini, Fatih arkadaşımızın yargı kararı neticesinde en kısa sürede aramızda olmasını temenni ediyorum'' dedi.

Dalan, bu açıklama üzerine meclis salonundan çıktı ve meclis başladı.

Demirtaş ise yaptığı konuşmada meclisin bir sandalyesinin geçici olarak işgale uğradığını belirterek, ''Meclis Başkanımız, dirayetiyle bu konuyu çözdü. Kendisine teşekkür ediyorum. Odamız yasalara bağlıdır. Sonuna kadar uymak hepimizin görevi'' dedi.

-Business bilet farkı-

Odanın nisan ayı hesaplarına Yönetim Kurulu Üyeleri Erkan Güldoğan ve Necmi Çalışkan, muhalefet şerhi koydu. Güldoğan, yönetim kurulu üyelerinin business sınıfında uçmaması yönünde alınan yönetim kurulu kararına uyulmaması nedeniyle şerh koyduklarını kaydetti.

Demirtaş ise bu maddeye şerh koyanların da uçuşlarda business sınıfında yolculuk yaptığını belirterek, ABD gibi uzun uçuşlarda yönetim kurulu üyelerinin sıkışık şekilde yolculuk etmemesini istediklerini kaydetti.

Business bilet farkından kaynaklanan fiyat farkını odaya ödediklerini, muhalefet şerhi koyan yönetim kurulu üyelerinin de bu farkı ödemesini beklediklerini kaydetti.

-Basına kapatıldı

Toplantıda Oda Disiplin Kurulu'nun aynı zamanda yönetim kurulu üyeleri olan Necmi Çalışkan, Erkan Güldoğan, Hüseyin Payzın ve Fatih Dalan'a uyarma cezası verilmesi yönündeki kararının görüşüldüğü madde ise basına kapatıldı .
Kaynak: AA