Nevşehirli Kadın Çiftçiler Sütaş Uygulamalı Hayvancılık Çiftliğini Gezdi

Nevşehir’in Gülşehir İlçesi Yeniyaylacık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi 25 kadın çiftçi tarafından, Aksaray ilinde bulunan Sütaş Uygulamalı Hayvancılık Çiftliğine gezi düzenlendi.

Nevşehirli Kadın Çiftçiler Sütaş Uygulamalı Hayvancılık Çiftliğini Gezdi
Gülşehir İlçesine bağlı Yeniyaylacık köyünde 57 kadın çiftçi tarafından kurulan S.S.Yeniyaylacık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyesi 25 kadın çiftçi, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personelleri ve kooperatif yöneticileri ile birlikte Aksaray ilinde bulunan Sütaş Uygulamalı Hayvancılık Eğitim Merkezini ziyaret etti.

Sütaş Aksaray Uygulamalı Hayvancılık Eğitim Merkezi Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Mecit Özdemir Kooperatif üyelerini karşılayarak gezi boyunca rehberlik etti. Özdemir, tarafından kooperatif üyeleri kadın çiftçilere, Sütaş’ a ait 8 başlık Merkezi Sağım Ünitesi gezdirilerek, sağım öncesi meme temizliği, süt sağımı, süt hijyeni, sütün önemi, sağım sonrası memelerin mikroplara karşı değişik solüsyonlarla dezenfekte edilmesi, hastalıklı sütün (mastitis) ayırt edilmesi ve diğer konular hakkında bilgilendirme çalışması yapılarak bizzat sağım uygulamalı olarak gösterildi.

Sağım ile ilgili pratik bilgiler verildikten sonra hayvan barınakları gezilerek, burada çiftçi kadınlara hayvan bakımı, beslenmesi, tırnak bakımı, hayvanlara verilen yem ve içerikleri, hayvanların su ihtiyacı, hayvanların barınakları ve özellikleri, hayvan refahı ve konforu, buzağı bakımı ve önemi, buzağılara verilecek yemler ve özellikleri, slaj hazırlanması ve slaj yapılacak yemler, kesif yemler ve diğer süt sığırcılığı hakkında diğer pratik bilgiler verildi.

Kooperatif üyeleri kadın çiftçilere pratik bilgi verildikten sonra, Sütaş Aksaray Uygulamalı Hayvancılık Eğitim Merkezi brifing salonunda Süt hayvancılığı ve süt ürünleri yapımı ve özellikleri hakkında teorik bilgi verilerek konuyla ilgili spot film ve slayt gösterildi .
Kaynak: İHA