Taş: Çölyak Bir Yaşam Biçimi Olarak Kabul Edilmeli

Siirt Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Hatice Taş, çölyakın bir yaşam biçimi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni kurulan Çölyakla Yaşam Derneği, fenilketonüri ve çölyak hastalığı konularında bir konferans düzenledi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki konferansa Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Okay, konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Okay, 22 amino grup asitten bir tanesinin fazlalığının bu hastalığa yol açtığını belirtti.

Feniltolamin fazlalığının beyinin gelişmesini engellediğine ve hasara yol açtığına dikkat çeken Okay, şöyle devam etti:

"İnsan beyni 6 yaşına kadar gelişiminin yüzde 90'lık bölümünü tamamlıyor. Bu nedenle fenilketonüri hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Fenilketonürili bebekler parlak saç renklerinden ve çok kötü kokan idrar, dudaklarda sarkma ve gözlerdeki çekilmelerden anlaşılır.”Hastalığın 1934 yılında Norveçli bir bilim adamı tarafından tespit edildiğini ve Türkiye’de çok fazla görüldüğünü aktaran Okay, “Son yapılan araştırmalarda dünyada bu hastalığın en fazla görüldüğü ülke Türkiye'dir. Ülkemizde 2 bin 500 kişide bir görülüyor. Bu oran Finlandiya da 100 bin de, ABD de ise 15 bin kişide 1’dir. 2006 yılından beri fenilketonüri testinin yapılması zorunludur. Burada önemli olan evlerde ve kırsal kesimde yapılan doğumlardır. Bu doğumların önlenmesi ve bu şekilde doğan bebeklerinde testten geçirilmesi çok büyük önem arz ediyor." dedi.

Çölyak hastalığı konusunda Türkiye'de glütensiz tahıl üretimine başlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Okay, ”Ülkemizde TÜBİTAK gibi çok önemli bir bilim kuruluşumuz var. Araştırma projelerini uygulayan ve destekleyen bu kuruluşumuzun güdümlü projeleri dediğimiz ülkenin hastalıklarını ve ihtiyaçlarına yönelik projeleri desteklemesi gerekir. TÜBİTAK bu yönde projeleri üniversitelere yönlendirerek hareketlendirmelidir.” diye konuştu.

Dernek başkanı Hatice Taş ise çölyaklı hastaların, bu hastalıkla yaşamayı öğrenmeleri ve kendilerine bu hastalıkla birlikte bir yaşam biçimi seçmeleri gerektiğini belirtti.

Konuşmaların ardından çölyaklı hastalara glütensiz gıdalar dağıtılırken, derneğin kuruluşunda katkıda bulunanlar ile konuşmacı Prof. Dr. Gürol Okay’a plaket sunuldu. Konferansı çölyak ve fenilketonüri hastaları ve aileleri ile Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekili Nedim Kuzu ve AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Nurten Temiz de izledi.