Prof. Dr. Kahraman: Kardeşlik, Toplumu Birbirine Bağlayan Çimento Gibidir

Rize’nin Ardeşen ilçesinde “Kutlu Doğum Haftası” münasebetiyle konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Kahraman: Kardeşlik, Toplumu Birbirine Bağlayan Çimento Gibidir
Ardeşen Müftülüğü tarafından organize edilen konferansa Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Kahraman ve Fen Edebiyat Fakültesi, Türk İslam Edebiyatı öğretim üyesi Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

Akademisyenler, Alparslan İlköğretim Okulu konferans salonunda, “Hz. Peygamber’in yaşantısı, kardeşlik ahlakı ve kardeşlik hukuku” konularında salonu dolduran misafirlere hitap etti. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof Dr. Abdullah Kahraman, Hz. Muhammed'in yaşantısından kesitler aktardı.Prof. Dr. Kahraman, "Peygamberimiz Hz. Muhammed, bizlere kardeşlik duygularıyla yoğrulmuş selamet yolunu göstermiştir. Bizler ise başkalarını taklit etmekten onlar gibi yaşama hevesimizden dolayı kendi öz değerlerimizi unuttuk. Hakikatlerden ve kardeşlik ilişkilerimizden uzaklaştık. Bu değerlerin yerini başka mülahazalar aldı. Artık toparlanma zamanı, Efendimiz'in bizlere gösterdiği güzergaha geçme zamanıdır. O’nun Kutlu Doğumu'nu vesile edip birbirimizle kalben kaynaşma zamanıdır. Kardeşlik değerleri fertleri ve toplumu birbirine bağlamada çimento vazifesi yapar. Rabbimiz bizlerin ilişkilerini düzenlemek amacıyla gönlümüze iman ve kardeşlik değerleri yerleştirmiş. Bu değerleri beşeri münasebetlerimizde yerli yerince kullanmak varken neden iade edelim." dedi.

Hz. Muhammed'in sahabelerle ilişkilerinde kardeşlik temalarına değinen Prof. Dr. Kahraman, onlara karşı ne kadar hassasiyet gösterdiğini örneklerle anlattı. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Türk İslam Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alim Yıldız ise "Efendimizin peygamber oluşuna kadar Arap dünyasında çöldeki kumlar adedince şairler vardı. Söyledikleri ve yazdıkları şiirler düzenlenen panayırlarda boy ölçüştürülür, dereceye giren şiirler ise kabenin duvarlarına asılırdı. Peygamberlik vazifesi ile birlikte ayetler nazil olmaya başlayınca insanlar sözlerin en güzelini duymaya ve öğrenmeye başladı.

Şiir, yerini hakikate ve hakikati yaşamaya bıraktı. Öğrenilenler ve yaşananlar İslam kardeşliğinden öte bir şey değildi. Yüce dinimiz her renkten ve ırktan insanları kardeşlik paydası altında bir araya getirerek dünyanın dört bir yanında en güzel şekilde yaşanmaktadır." şeklinde konuştu.

Kutlu Doğum etkinliği kapsamında düzenlenen konferansa Ardeşen Kaymakamı İlyas Memiş, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Serkan Karakoç, Belediye Başkanı Mümtaz Sinan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nafız Sağlam, Müftü Vekili Vedat Başsan, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.