İzlanda'nın Eski Başbakanı Haarde, Görevi İhmalden Suçlu Bulundu

İzlanda, 2008 yılında birçok bankanın iflas etmesiyle başlayan ve ülkeyi çöküş noktasına getiren ekonomik krizin nedenleriyle yüzleşmeye başladı.

Krizde sorumluluğu bulunan banka yöneticilerinden sonra en son dönemin Başbakanı Geir Haarde mahkeme karşısına çıkarıldı. Ülke ekonomisini yeterli biçimde koruyamadığı suçlamasıyla mahkemeye çıkarılan eski Başbakan Geir Haarde, kabineyi yeterli şekilde bilgilendirmediği için suçlu bulundu.

İzlanda'da kabine üyelerini yargılamakla görevli özel mahkeme Landsdomur'da bugün görülen davada hakim, Haarde'nin hapse girmesine neden olabilecek diğer 3 suçlamayla ilgili ise masum olduğuna karar verdi. 61 yaşındaki Geir Haarde bu kararla birlikte ekonomik krizle ilgili olarak yargılanan ve suçlu bulunan ilk devlet başkanı oldu. İzlanda'daki Bağımsızlık Partisi Başkanı Geir Haarde, 2009 yılı Şubat ayında başkent Reykjavik'de gerçekleştirilen geniş çaplı protesto gösterilerinin ardından istifa etmek zorunda kalmıştı. İzlanda'da meydana gelen krizde ülkenin en büyük 3 bankası iflas etmiş, İzlanda Kronu euro karşısında yüzde 40'dan fazla değer kaybetmişti .