'islam Dünyasının Zulüm Coğrafyasına Dönüşmesi Kardeşlik Hukuku İhlalindendir'

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Göktaş, "Bugün İslâm coğrafyasının ilim ve medeniyet coğrafyasından, zulüm coğrafyasına dönüşmesinin en büyük sebebi, kardeşlik ahlâkı ve kardeşlik hukuku ihlâlidir." dedi.

'islam Dünyasının Zulüm Coğrafyasına Dönüşmesi Kardeşlik Hukuku İhlalindendir'
Amasya merkeze bağlı Ezinepazar beldesi Atatürk İlköğretim Okulu tarafından Kutlu Doğum programı düzenlendi.

Yaklaşık 800 yıllık geçmişi olan Tarihi Çavuşhan’da düzenlenen programa, civarda bulunan 5 köyden öğrenciler ve vatandaşlar davet edildi.Atatürk İlköğretim Müdürü Yusuf Menç, programda yaptığı açılış konuşmasında, “Kutlu Doğum Haftası'nın bu yılki temasının 'Kardeşlik Ahlakı ve Hukuku' olması, insanlığın son yüzyılda iyice unutmuş olduğu bu konunun seçilmesi çok isabetli olmuştur. Hz. Peygamberimiz (sav)'in temiz ahlakı Müslümanlara ders niteliğindedir. Özellikle bu son yüzyılda bu derse daha çok ihtiyaç duyulmaktadır.” dedi.

Programa konuşmacı olarak davet edilen, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard.Doç. Dr. Mehmet Göktaş, kardeşlik konusunun gündeme getirilmesinin iki önemli sebebi olduğunun altını çizdi. Yard. Doç. Dr. Göktaş, şöyle devam etti: “Biri, kardeşliğe mâni olacak duygu ve yönelişlerden insanları arındırmaya çalışmak; diğeri, kardeşliği yüreklerde pekiştirecek hususiyetleri insanlarda inşa etmeye yöneltmektir. Asıl amacımız, kardeşliği bir söylem ve bir edebiyat konusu olmaktan çıkararak bir ahlâk ve hukuk konusu hâline getirmektir."

"Kardeşlik hukukunun çiğnendiği bir Müslüman dünyayı ve kardeşlik ahlâkının zedelendiği bir İslâm dünyasını Yüce Rabbimiz ateş dolu bir çukurun kenarında yaşamak olarak değerlendirmiştir." diyen Göktaş, "Böyle bir yaşam, her an ateş dolu çukura düşme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu tehlikeden kurtulmanın yolu, her şeyden önce müminlerin kardeşliğinden geçmektedir. Bunun için kalpler arasında ülfetin sağlanması ve Cenâb-ı Hakk’ın nimeti sayesinde kardeşler olduğumuzu bir kere daha hatırlamamız gerekmektedir. Çünkü bizim kardeşliğimiz, Yüce Allah’ın bize en büyük lütfu, ikramı, ihsanı ve nimetidir. Bu kardeşlik ırk, renk, dil, bölge ve asabiyet temelinde bir kardeşlik değildir. Menfaat temelinde bir kardeşlik hiç değildir. Yüce değerler ve yüksek idealler etrafında bir kardeşliktir. İman ve takva ekseninde bir kardeşliktir.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ney dinletisi eşliğinde sema gösterileri yapıldı. Ayrıca Ezinepazar beldesi Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri arasında Hz. Muhammed (sav) için düzenlenen mektup yazma, çeşitli dallarda düzenlenen bilgi yarışması ve diğer etkinliklerde dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.