Gaziantepli Madde Bağımlısı Çocukların Resim Sergisi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Gaziantep'in göç alan bir şehir olduğunu belirterek, göç alan şehirlerin yarattığı negatif olgulardan birisinin sokak çocukları ve madde bağımlıları olduğunu ifade etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi'nde tedavi gören çocukların yaptığı resim ve mozaik eserlerinin yer aldığı sergi açılışı Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey, "Göç alan şehirlerin önemli sorunları vardır. Bu sorunların başında da sosyal problemler geliyor. Gaziantep de göç alan bir şehir. Bundan 10 sene önce Gaziantep'in nüfusu 400 bin iken, bugün 1milyon 400 bindir. Tabi bu göçün yarattığı negatif olgular var. Bunları da sonuçta bir sosyal problem olarak karşınızda buluyorsunuz. Gaziantep'te böyle bir sorun yaşadık. Sokak çocukları ve madde bağımlıları" dedi.

Tarihi evlerin boşaltılmasıyla çocukların bu evleri işgal ettiğini ve hem kendilerine hem evlere zarar verdiğini belirten Güzelbey, tedavi sonucunda 2 tane kazanımları olduğunu ifade etti.

Öncelikle çocukları kazandıklarını söyleyen Güzelbey, bunun sonucunda tarihi evlerin restorasyonunungerçekleştiğini belirtti.

Tedavi sürecine nasıl başlandığıyla ilgili de bilgi veren Güzelbey, önce bir veri tabanı oluşturduklarını, ne kadar çocuk var, nasıl madde kullanıyor, bu çocukların ortak özellikleri nelerdir üzerine araştırma yaptıklarını kaydetti.

Madde bağımlısı olan çocukların hepsinin aile içi şiddet gördüğünü dile getiren Güzelbey, çok çocuklu ailelerin de çok sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

Güzelbey, "Çocukların birinci problemi sevgisizlik. Onun için de öncelikle çocukları ailelerinin yanında kazandırmayaçalıştık. Baba eğer işsizse iş bulduk. Çocukların ailelerini kazanmaya çalıştık. Oya Bahadır Yüksel Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi gerçekten araştırılmaya değer bir merkez oldu. Çünkü bu merkezdeki tedavi yöntemi tamamen sosyal rehabilitasyona dayalı. Bu tip merkezlerde 250 tane çocuğu hayata kazandırdık. Bu çocuklarla asla ilişkiyi kesmiyoruz. Yarıyıl evleri dediğimiz evlere yerleştiriyoruz. Onlara iş buluyoruz. Hatta okulu bitirip, bizden tedavi olup gidip üniversiteyi bitirip, tekrar gelipmerkezimizde eğitici olarak çalışan çocuklar var şu anda. Çocuklar eğitim amaçlı olarak tedavi ediliyorlar. İlaç tedavisi yok, rehabilitasyona dayalı bir tedavi" dedi.

Merkezde tedavi gören Celal Solak, "Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin açmış olduğu Gençlik Merkezi'nde kalıyoruz. Gençlik Merkezi'nde kalmadan önce sokakta kalıyorduk. Madde kullanıyorduk. Büyükşehir Belediyesi'nin açmış olduğu Gençlik Merkezi El Sanatları Sergisi'ne katıldık. Büyükşehir Belediyesi'nin yurduna yerleştik. Sonra el sanatları yapmaya başladık. Resim kursumuz oldu, aşçılık kursumuz oldu" dedi.

Kaynak: İHA