Ereğli’de Coşku Dolu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler, Atatürk anıtına çelenk konulması ile başladı.

Ereğli’de Coşku Dolu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Tören öncesi; Kepez İzmirlioğlu ve Kayabaşı Alemdar İlköğretim okullarının öğrencileri halk oyunları gösterisi sundu. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Albay Yalçın Enç ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarneyn Kısık ve Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Ali Azar başta olmak üzere protokol sırasına göre çelenkler sunuldu. Çelenk koyma töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunması ile sona erdi. İkinci tören, Sahil Bulvarı'nda düzenlendi.

Geçit töreni kapsamında Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Albay Yalçın Enç ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, halkın ve tören alanındaki öğrenci gruplarının bayramını kutladı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdusselam Aksoy, İstiklal Marşı okunmasının ardından günün anlam ve önemi hakkındaki konuşmasında, 23 Nisan 1920’nin, birinci TBMM’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilan ettiği gün olduğunu söyledi.

Aksoy, ”Toprakları işgale uğramış, esarete mahkum edilmek istenen milletimizin yokluklar içinde kurduğu millet meclisimiz, milli iradenin kalbinin attığı yer, milletimizin çelikleşmiş iradesinin, mücadele azminin, özgürlük tutkusunun ifadesi olmuştur. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘en büyük eserim’ diye övdüğü meclisimizin açıldığı bu anlamlı gün, milletimizin kendi kaderine hakim olmak için başlattığı büyük ve onurlu yürüyüşün en önemli adımıdır. Büyük önder Atatürk, ’TBMM Türk Milletinin yüzyıllardır süren arayışlarının özeti ve kendi kendini yönetme bilincinin canlı simgesidir. Türk milleti alınyazısını TBMM’nin eline bıraktığı günden başlayarak, karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve umutları boğan yıkımlardan milletlerin gözlerini kamaştıran güneşler ve zaferler çıkarmıştır’ diyerek, milli egemenliğe verdiği öneme işaret etmiştir. Bu bayram, bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, egemenliğin ilan edildiği anlamlı bir gün, bir taraftan yarının büyükleri, geleceğin güvencesi çocuklar için bir şenliktir.” dedi.

Yarışmalarda, gün dolayısıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında birinci olan eserler, öğrenciler tarafından seslendirildi. Ardından resim, şiir, kompozisyon ve duvar resimleri yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık tarafından verildi.

Nimet İlköğretim Okulu öğrencilerinin halk oyunları gösterisi yapmasının ardından, Kepez İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Boru Trampet Takımı eşliğinde gerçekleştirilen geçit töreninde, ilçede bulunan ilköğretim okulları ve izci gruplarının katılımıyla geçit töreni düzenlendi.

Töreni izlemek için gelen binlerce kişi sahil bulvarı ve sahil şeridini doldurdu.