Erdoğan’dan Maliki’ye: Kem Söz Sahibine Aittir

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin açıklamaları konusunda, “Sayın Maliki’ye fazla söz verirsek, onun şov yapmasına fırsat verir.

Erdoğan’dan Maliki’ye: Kem Söz Sahibine Aittir
Onun prestij sağlamasına fırsat vermemize gerek yok. Kem söz sahibine aittir.” dedi.

Erdoğan Katar dönüşü iç ve dış gündemle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun “Irak Başbakanı Maliki yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında sizin açıklamalarınıza okları çekti ve Türkiye’nin düşman ülke haline getirilmek istendiğini söyledi.

Maliki, 'İçişlerimize karışılmaya başlandı' dedi.

Bu konu hakkındaki değerlendirmeniz nedir?" sorusuna Erdoğan, “Sayın Maliki’ye cevabı Dışişleri Bakanlığı verdi. Sayın Maliki’ye fazla söz verirsek, onun şov yapmasına fırsat verir. Onun prestij sağlamasına fırsat vermemize gerek yok. 'Kem söz sahibine aittir.' diyorum. Yazılı açıklamamızda ifade ettiğimiz gibi, Türkiye, Irak halkını her zaman bağrına basmış. En kötü anında yanında olmuştur. En kötü anında 48 anlaşma yapmak suretiyle Irak’a verdiğimiz değer ortadadır. Irak’ın Türkiye dışında 48 anlaşma yaptığı bir ülke var mı? 10 yıl önce Irak’a girenler, daha yeni yeni çıkıyorlar. Onlar mı içişlerine karışanlar. Yoksa Irak’ın içerisindeki her kesimle her siyasi partiyle irtibat halinde olduk. Yarın da oluruz. Bu bizim kardeşlik bağımızdır. İrtibat kurarken, Suni Şii ayırımı yapmayız. Arap’ı Kürt’ü ve Türkmen’i hepsi bizim kardeşimizdir. Maliki’nin bu tavrı bizi, Iraklı kardeşlerimizden bizi ayıramayacaktır. Bunu bilmesi lazım.” ifadelerini kullandı.Başbakan Erdoğan ayrıca Hamas’ın siyasi lideri Halit Meşal ile bir araya geldiğini aktardı. 'GÜÇLÜ IRAK BİZE KAYBETTİRMEZ, KAZANDIRIR' 'Irak’ta Suniler ile Kürtler ittifak kurup Şiilere karşı oluyor.' şeklinde çeşitli basın organlarında yazıların yer aldığının hatırlatılması üzerine Erdoğan, “Türkmenlerin içinde de, Kürtlerin içinde de Şiiler vardır. Hatta Arapların içinde de vardır. Nasıl oluyor da birbirlerine karşı hale geliyor? Benim de görüştüğüm Şii liderler Maliki’den rahatsız. Benim tanıdığım Şii liderlerden, ismini vermeyeceğim, bir tanesi açıklama yaptı. ‘Maliki Saddam’dan daha diktatör.’ dedi.

Şimdi kim kime karşı. Onlar bile yaka silkmeye başladılar. Bu işten nefret etmeye başladılar. Çünkü adalet yok. Adaletin olmadığı yerde bu tür sıkıntılar baş gösterecektir. Iraklılık bilincinde Irak’ın toplanması bizim arzumudur. Güçlü bir Irak bize kaybettirmez, kazandırır. Bölgeye ve bize kazandırır. Huzursuz bir Irak bizi üzer ve biz huzursuz bir Irak istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

'BÖLÜCÜ ÖRGÜT SİLAH BIRAKTIĞI ANDA OPERASYONLAR BİTER’Bir gazetecinin “CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Barzani ile görüşmenin terörle mücadeleye katkı sağlayacağını düşünmüyorum.’ demişti. Ayrıca 'PKK silah bırakırsa operasyonlar durur.' şeklinde açıklamanız olmuştu. Bununla ilgili olarak bazı çevreler tarafından 'PKK’yla yeni bir görüşmenin mesajı olabilir.' şeklinde yorumlandı. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Erdoğan, ”Bizi izlemeye yeni başladı herhalde. Bu konuyla ilgili cevap vermeye gerek yok. Bölücü terör örgütü silahı bıraktığı anda, güvenlik güçleri operasyonu keser. Çünkü güvenlik güçleri operasyona meraklı değil. Görüşme konusunda AK Parti olarak, terör örgütüyle hiçbir görüşme olmadı. Bu konudaki kararlılığımız aynıdır.” diye ifade etti.

‘ALLAH CHP’LİLERE SABIR VERSİN’CHP’nin terör örgütünün uzantısıyla iş birliği içinde çalıştığını öne süren Erdoğan, “Meydanlarda anlattık. Hakkâri mitingi en büyük ispatıdır. CHP, bölücü terör örgütü ile anlaşması neticesinde bir tane bile Türk bayrağı sallayamadı. ‘Oraya Türk bayrağı sokamazsınız.’ dediler. Oraya gelenler de CHP’li değil. Anlaşmalı oldukları örgüt mensuplarıydı. Önce aynaya baksın. Ona göre kendine çeki düzen versin. Allah CHP’lilere sabır versin.” diye konuştu.

ŞEHİT ASKERE BAŞ SAĞLIĞIAyrıca Erdoğan Uludere’de mayına basıp şehit olan Uzman Çavuş Kemal Aktay, hayatını kaybeden Sanatçı Ayten Akman ve Türk siyasetinin geçmişinde önemli bir yeri olan Sadettin Bilgiç’e Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileğinde bulundu.