Latin Amerika'daki 9 Ülke Türkiye'de İlk Kez Bir Etkinliğe Ortak Katılma Kararı Aldı

Tolga Albay - Bu yıl 81'incisi yapılacak İzmir Enternasyonal Fuarı , Latin Amerika ülkelerinden yoğun katılıma sahne olacak. Küba, Meksika, Arjantin, Kolombiya, Ekvador, Peru, Brezilya, Venezuela ve Şili'nin Türkiye'de ilk kez bir organizasyona ortak katılma kararı aldığı, bu ülkelerin kültürel ve ticari tanıtımlarını ortak bir alanda yapacağı belirtildi.

İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret AŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs, 31 Ağustos-9 Eylül arasında düzenlenecek 81. İEF'nin hazırlık çalışmaları hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

2008 yılında fuarın onur konuğu ülkesi olan Küba'nın fuardaki katılımına aldığı tepkilerden memnun kalmasının Latin Amerika ülkelerinde olumlu bir izlenim yarattığını ifade eden Örs, fuara Latin Amerika ülkelerinden de katılım sağlanması konusunda bir süredir çalışma yürütüldüğünü ifade etti.

Örs, uzak bir coğrafyada olmasına rağmen Türk halkının sempatiyle baktığı Latin Amerika halklarının kültürleri, ekonomileri ve sanatsal yaklaşımlarının her zaman ilgi çektiğini, bu nedenle sürekli olarak bu ülkeleri İEF'ye davet ettiklerini ifade etti.

Mehmet Şakir Örs, bu çalışmalar çerçevesinde Küba'nın Ankara Büyükelçisi Jorge Quesada Concepcion'ın girişimiyle Küba, Meksika, Kolombiya ve Venezuela'nın Ankara büyükelçiliklerinden diplomatlarla bir toplantı düzenlediklerini anlattı.

Toplantıda, fuarların Latin Amerika ülkelerinin Türkiye'de tanıtımı açısından etkili olarak kullanılabileceğini anlattıklarını kaydeden Örs, bu toplantı sonucu 9 Latin Amerika ülkesinin ortak bir girişimle 81'inci İEF'ye katılımı konusunda karar birliğine varıldığını kaydetti.

Örs, İEF'de oluşturulacak özel bir alanda 9 ülkeden firmaların ürünlerini sergileyeceğini, ayrıca ülke stantlarında ülke tanıtımlarının yapılacağını, müzik ve dans topluluklarının düzenleyeceği gösteriler ve diğer sanatsal etkinlikleriyle İzmir'de ''Latin rüzgarı'' estirileceğini ifade etti.

9 ülkenin Türkiye'de ilk kez ortak katılım organize etme kararının önem taşıdığına işaret eden Örs, ''İzmir'in EXPO adaylığını anlatmamız açısından bu katılım bir fırsat yaratacak'' diye konuştu.

İzmir'in adaylık yarışındaki rakiplerinden birinin de Brezilya'nın Sao Paulo kenti olduğunu hatırlatan Örs, ''EXPO 2020 yarışında Latin Amerika ülkelerinin oyları İzmir için çok önemli. İEF kapsamındaki bu katılım yoluyla İzmir, 9 ülkeye kendisini anlatmış olacak'' dedi.

Örs, katılım programına ilişkin ayrıntıların henüz görüşme aşamasında olduğunu, İEF'nin açılışına bakan düzeyinde katılımın olabileceğini, bu ülkelerden gelecek işadamlarıyla Türk işadamları arasında ikili görüşmeler organize edilmesinin planlandığını bildirdi.

Örs, ''Latin Amerika ülkeleri, son yıllarda sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan bir dönüşüm geçiriyor. Türk halkının merak ettiği coğrafya ve kültürlerden oluşuyor. İEF de tarihi boyunca dünyadaki değişimleri yansıtmaya çalışan bir etkinlik. Latin Amerika ülkelerinin katılımı bu yıl fuara heyecan katacak'' diye konuştu.

-Komşudan yoğun katılım-

Örs, 81. İEF'ye Yunanistan'dan çok yoğun katılım talebi aldıklarını, fuar döneminde İzmir'i çok sayıda Yunan işadamının ziyaret etmesini beklediklerini kaydetti.

Ege'nin iki yakası arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişimini teşvik ettiklerini dile getiren Örs, bu kapsamda İEF gibi genel ticaret fuarı olma özelliğini sürdüren Selanik Uluslararası Ticaret Fuarı ile işbirliği yapma kararı aldıklarını söyledi.

Örs, bu kapsamda İZFAŞ'ın Selanik Ticaret Fuarı'nda stant açarak fuarlarını tanıtacağını, gelecek dönemde farklı ortaklıklar oluşturulmasının planlandığını belirtti.

81. İEF ile ilgili uluslararası katılım noktasında çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekleyen Örs, bu yıl yabancı katılımın daha yüksek gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi .
Kaynak: AA