Belediye Personeli Yangın Tatbikatında Terledi

Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün, Dobruca Arıtma Tesisleri’nde görevli personeli, uygulamalı yangın tatbikatında, temsili yangına anında müdahale ederek sivil savunma uzmanlarından tam not aldı.

Belediye Personeli Yangın Tatbikatında Terledi
BUSKİ Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı Sivil Savunma Uzmanlığı tarafından, Dobruca Arıtma Tesisleri personeline yönelik düzenlenen seminerde, ‘Yangın söndürme cihazlarını kullanma tekniği ve yangın esnasında yapılması gerekenler’ uygulamalı olarak ele alındı.Yangın söndürme cihazları hakkında bilgi veren Sivil Savunma Uzmanı Münir Yılmaz, her yangın sınıfı için uygun olan yangın söndürme cihazının mutlaka kullanılması gerektiğini belirtti.

A, B, C ve D sınıfı olmak üzere 4 ayrı yangın çeşidi bulunduğunu anlatan Yılmaz, “A sınıfı yangınlar, katı madde yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülür ve kontrol edilir. Benzin, benzol, yağlar, yağlı boyalar gibi yanabilen sıvılar B sınıfı yangınlar grubuna girer. B sınıfı yangınlar, soğutma ve boğma ile söndürülebilir. C sınıfı yangınlar, yanıcı gaz madde yangınlarıdır. Bu yangınlar kuru kimyevi toz, halon 1301, halon 1211 kullanılarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihaz yangınları da bu sınıfa girer. D sınıfı yangınlar ise yanabilen hafif metal yangınlarıdır. Bu yangınlar da kuru kimyevi toz kullanılarak söndürülebilir. Elektrik yangınları ayrı bir yangın sınıfı değildir. Bu tür yangınlarda elektrik akımı kesilerek yangına müdahale edilmelidir.” diye konuştu.

Uygulamalı yangın söndürme eğitiminde personel, farklı yangın sınıflarını yansıtan platformdaki yangını söndürdü. Heyecanlı anlara sahne olan tatbikatta personel, temsili yangına anında müdahale ederek, etkisiz hale getirdi. Sivil Savunma Uzmanı Münir Yılmaz başkanlığındaki ekip, daha sonra Dobruca Sosyal Tesisleri personeline eğitim verdi. BUSKİ’deki diğer birimlere de benzer eğitimlerin verileceği belirtildi .