İngiltere-arjantin Arasındaki Falkland Gerginliği, Anma Törenlerine Yansıdı

İngiltere ve Arjantin arasında Falkland Adaları gerginliği, savaşın 30.yıldönümünde devam ediyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, adalarda İngiltere egemenliğinin devam ettiğini ve bu konuda geri adım atmayacaklarını vurguladı. Cameron, bugünü, Falkland savaşında ölen “her iki ülkenin askerleri” için anma törenleri düzenleyeceklerini belirtti.

Falkland savaşına katılıp sağ olarak ülkeye dönen İngiliz askerleri ve savaşta hayatını kaybeden asker yakınları, bu sabah Staffordshire’da bulunan İngiltere Milli Anma Arboretum’una giderek, savaşta ölenlerin anısına tek bir kandil yaktı. Bu kandilin, savaşın devam ettiği süreyi hatırlatması için, 74 gün boyunca yanacağı kaydedildi.Başbakan Cameron, Falkland adası sakinlerini Arjantin yönetiminden kurtaran tüm İngiliz askerlerini saygıyla andığını söyleyerek, Falkland’da yaşanan temel bir yanlışlığı olarak düzelttikleri için ülkesi adına gurur duyduğunu söyledi.

İngiltere’nin emin bir şekilde Falklandlıların haklarını savunmaya ve ada halkının geleceklerine kendilerinin karar vermesini sağlayacağına devam edeceğini vurgulayan Cameron, “30 yıl önce de ada böyle bir risk altındaydı; şimdi de aynı riskin devam ettiğini yinelemek istiyoruz.” dedi.

Öte yandan, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner’in bugün ülkenin güneyinde bulunan liman şehri Ushuaia’ya giderek Falkland savaşında ölen Arjantinli askerler için anma törenine katılacağı kaydedildi. Arjantinli askerlerin, savaşta ölenler anısına sabaha kadar burada nöbet tutacağı belirtiliyor.İngiltere, Arjantin’in adayı işgal etmesi üzerine 2 Nisan 1982 tarihinde ülkeye askeri bir birlik göndermiş ve iki ülke arasında kısa bir süre devam eden çatışalar yaşanmıştı. Bu çatışmalar sonucunda, 255 İngiliz ve 650 Arjantinli asker hayatını kaybetmişti.

Falkland takım adalarının hakimiyeti konusunda iki ülke arasında, son aylarda büyük gerginlik yaşanıyor. Arjantin yönetimi, İngiltere'nin adayı kendilerinden 180 yıl önce “çaldığını” ve adaların gerçek sahibinin kendileri olduğunu iddia ediyor. İngiltere ise adaları, Arjantin'in kurulmasından önce keşfettiğini ve dolayısıyla müzakere edecek bir mesele bulunmadığını savunuyor.Arjantin, İngiltere'nin Falkland Adaları’na savaş gemisi gönderme kararı ve Prens William'ın bu adalarda altı hafta görevlendirilmesinin ardından İngiltere'yi BM'ye resmen şikayet etme kararı almış ve Arjantin'in Dışişleri Bakanı Hector Timerman BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a bu şikayetini iletmişti.Bunun üzerine BM Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, Ban Ki-mun’un iki ülke yetkilileri arasında ''sertlik derecesi giderek artan karşılıklı sözlü açıklamalardan'' endişe duyduğunu ve aradaki anlaşmazlığın barışçıl yöntemlerle ve diyalogla çözmelerini istediği kaydedilmişti. Açıklamada ayrıca, her iki tarafın da talep etmesi halinde BM'nin arabuluculuk yapmaya hazır olduğu vurgulanmıştı .