Acarer: Fransa’dan Sonra En Çok Telefonda Konuşan İkinci Ülkeyiz

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Dr. Tayfun Acarer, son 10 yılda ülkenin geldiği konum dikkate alındığında bilişim sektörü olarak hiç mütevazı olmadıklarını söyledi.

Acarer: Fransa’dan Sonra En Çok Telefonda Konuşan İkinci Ülkeyiz
BTK tarafından Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen “Güvenli internet ve baz istasyonları” konulu seminerin açılışında konuşan Acarer, Türkiye’de operatörler arası arama ücretinin Avrupa’nın en düşüğü olduğuna işaret etti.Acarer, “Geride kalan üç dört yılda her yöne aramalar, sınırsız veya büyük kotalı tarifeler gibi çok önemli değişiklikler oldu. 2001 yılı verilerine göre Avrupa’da 278 dakika ile Fransa’dan sonra ayda 261 dakika ile en çok konuşan ikinci ülke olduk. İnanıyorum ki bu yılın ikinci çeyreği veya sene konunda Avrupa’nın en çok konuşan ülkesi olacağız.” dedi.

Türkiye’nin 211 dakikalık açık ara ile Avrupa’da en çok SMS gönderen ülke olduğunu belirten Acarer, özellikle gençlerin telefonda mesaj atmayı tercih ettiğini kaydetti.

Geçen yıl Türkiye’nin Çin’den sonra yüzde yüzde 8,5’luk rakamla en hızlı gelişen ikinci ülkesi olduğunu hatırlatan Acerer, bilişim sektörünün bu uluslararası başarıdan çok daha fazla hızla geliştiğini dile getirdi. Bilişim sektörünün geçen yıl yüzde 13–14 büyüdüğünü anlatan Dr. Tayfun Acarer, sektörün alt katmanlarından biri olan çağrı merkezleri, geniş bant abone sayısının söz konusu oranın da üstünde olduğunu ifade etti.

Ülkede 16.1 milyon geniş bant abonesinin bulunduğunu açıklayan Acarer, bunun yaklaşık 50 milyon internet kullanıcısı anlamına geldiğini bildirdi.

ÇAĞRI MERKEZLERİ SOSYAL DAVA HALİNE GELDİ

Geniş bantın geçen sene yüzde 88 arttığına dikkat çeken Acerer, “Çağrı merkezleri yüzde 22 büyüdü. Bu merkezler bir sosyal dava haline geldi. Büyük şehirlerde iş bulmak daha kolay. Çağrı merkezlerinde sürekli elamanlar çalışmıyor. 500 kişilik bir çağrı merkezi Anadolu’da 100 bin nüfuslu bir şehir için çok büyük anlamı var. Orada 500 kişilik kaç fabrika var. 500 işçi o kentte her ay 1 milyon TL.’nin akması demektir. Sosyo–ekonomik yapıdaki değişikliği de unutmamak gerekir.” diye konuştu.

Mobil kapsamada Türkiye’nin dünyada birinci sırada yer aldığını vurgulayan Dr. Tayfun Acarer, şöyle devam etti: “Bu alanı daha da geliştiriyoruz. Nüfusu olan her yere; 2 bin 128 yer kaldı. Hazırlanan proje ile Türkiye’nin her yeri mobil kapsamına alınacak. Özellikle e–ticaret çok arttı. 2011’de toplam e–ticaret hacmi 23 milyar TL. oldu. Bu gelişmeler Türkiye’de son 10 yılda bilim sektöründeki gelişmeleri ortaya koyuyor.” BAZI RİSKLER DE BİZİ BEKLİYOR

2011'de data trafiğinin 15 kat büyüme ile yüzde bin 495 arttığının altını çizen Acarer, önlem alınmadığı takdirde bu yolların tıkanacağını aktardı. Aynı trafiğin önümüzdeki 5 yılda dünyada yüzde 65 kat artacağına işaret eden Acarer, “Şimdiden kısa dönemde bir takım tedbirlerin alınması gerekir. Amerika’da yerel yönetimler bu altyapıların yapılması için bir takım aktiviteler yapılıyor. Maalesef bizdeki yerel yöneticiler konuya bu şekilde yaklaşmıyor. Altyapıyı geliştiremesek otoyollar tıkanacak, indireceğiniz filmler, müzikler, fotoğraflar gitmeyecek. Hızla altyapının geliştirilmesi lazım; aksi halde iki üç yıla kadar tıkanıklar başlayacaktır. Bazı yerel idareciler baz istasyonlarını davul zurna ile indiriyor. Buna tören diyorlar. Bunlar bilişimin kurban edildiği törenlerdir.”şeklinde konuştu.

Lisanslı işletmelerin hiç birinin temelli mülkiyetin sahibi olmadığını söyleyen Acarer, 10–12 yıl sonra bu baz istasyonları, şebeke ve istasyonların devlete geri verileceğini ifade etti.

KAZMAYA DEVAM ETMEK ZORUNDAYIZ Türkiye’de 1 milyondan fazla haneye 1000 GB fiber erişimine sahip 4 ülkeden birisi olduğunu hatırlatan Acarer, gerekli altyapılar için ‘kazmaya devam’ edilmediği takdirde övünülen bu sistemde geride kalınacağı uyarısında bulundu. Türkiye’de 66 milyon mobil abonenin varlığına değinen Acarer, insanların ikinci hat almadığını ve numarasına başka operatöre taşıdığını belirtti.

2020’de dünyadaki mobil abone sayısının 7 milyarının insan, 43 milyarının makinelerden oluşacağını dile getiren Acerer,şunları söyledi: “İnternet artık yaşamın bir parçası haline geldi. Artık çekirdek aile ‘anne, baba ve internet’ diye ifade ediliyor. Bu gelişme bütün yaşantımızı altüst hale getirdi. İnternetsiz bir yaşam düşünemiyoruz. İnternetin fiziksel güvenliği ve güvenli internet konusunda çok önemli. Siber güvenliğe özen göstermesi lazım. Çok ciddi saldırılar oluyor, ortak tepki gösterilmiyor. Bugün bir şirketin sitesini çökertenler yarın ülkeye zarar verir. Milyar dolarlık bir nükleer santral yaparsınız, 100 dolarlık bir solucan veya truva attı bu sistemi bir anda yok edebilir. Güvenli internet zorunlu değil, tercihe bağlı. Her yıl içerikle ilgili 200 binden fazla şikâyet var. Halkımızda bir hassasiyet var. Son beş ayda 850 binden fazla aboneye güvenli internet verildi.

” Vali Hüseyin Avni Coş, ÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Süleyman Güngör’ün de hazır bulunduğu seminerde BTK Bilişim Uzmanı Mustafa Özdemir, BTK Spektrum İzleme Dairesi Başkanı Necati Uğurlu, ÇÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koç, ÇÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut İkiz ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan birer sunum yaptı .