'Bilim, Düşüncü ve Sanatta Cizre Sempozyumu' Başladı

Şırnak Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen ‘Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu’ başladı.

'Bilim, Düşüncü ve Sanatta Cizre Sempozyumu' Başladı
Açılış Kırmızı Medrese’de yapılan sempozyuma, AK Parti Şırnak Milletvekili Emin Dindar, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Şırnak Vali Yardımcısı Yasin Tiktağ, Cizre Kaymakamı Mehmet Ali Sağlam, öğretim görevlileri, Irak ve İran’dan gelen misafirler ve çok sayıda katılımcı katıldı.

Açılış konuşmasında katılımcılara üç dilde ‘hoş geldiniz’ diyen Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, “Mardin Artuklu Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi ve Cizre Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile Uluslararası Bilim Düşünce ve Sanatta Cizre Sempozyumu’na, kurduğumuz bu tefekkür, ilim ve irfan sofrasına hepiniz hoş geldiniz, ser sera ser çava, ehlen ve sehlen biküm diyorum. İnsanı ihya eden havasını soluduğumuz bu güzel bahar gününde, büyük arif ve edip Ehmede Xane’nin Mem-u Zin’inin muhabbetlerinin ikliminde aranızda bulunmak çok büyük bir mutluluk. Hala Mardin’den idari anlamda koparılışını hazmedemediğimiz bu medeniyet, ilim ve irfan şehri Cizre’de, bütün insanlığın babası sayılan, ikinci Adem Hz. Nuh’un ruhaniyetinin önünde bulunmak büyük bir şeref bizler için.” diye konuştu.

Prof. Dr. Serdar Bedii Omay da şunları söyledi: “Vizyonu ‘çağdaş, saygın ve özgün bir sosyal bilimler üniversitesi olarak, Ortadoğu’nun tu tarihi ve sosyo kültürel mirasını yerelden evrensele taşımak şeklinde özetlemiş bir akademi olarak seri halde tasarladığımız Ömerli Sempozyumu ve Midyat Sempozyumlarından sonra kültürel bağımızın çok güçlü olduğu Cizre’nin de sempozyumunu aynı ufukla ve aynı yaklaşımla yapmak için buradayız. Burada bulunmamızın bir sebebi daha var. Bizler ilmin önünde coğrafi, fiziksel veya zihinsel bir sınırın olmadığını düşünmekteyiz. Bu sempozyumun bir benzerini Erbil, Bağdat, Şiraz, Şam gibi başka bir Ortadoğu şehri için de yapabiliriz. Zaten ileriye dönük hedeflerimiz arasında bu tarz birleştirici çalışmaları yapmak da vardır.”İlk oturum Kırmızı Medrese’de Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Prof. Dr. Abbas Vali, Prof. Dr. Kadri Yıldırım ve Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma yaptı. Öğleden sonra başlayacak diğer oturumlar ise Cizre Öğretmenevi konferans salonunda devam edecek .