Beyşehir’de 1’inci Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı

Konya’nın Beyşehir ilçesinde düzenlenen 1. Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı’nda bölgedeki tarım ve hayvancılık durumu masaya yatırıldı.

Beyşehir’de 1’inci Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı
Beyşehir Kaymakamlığı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen çalıştay Göl Düğün Salonu’nda yapıldı. Çalıştayın açılışında kürsüye gelen Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Havyancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, tarım ve hayvancılığın bölgedeki son durumu, ne gibi sorunları var, bunlar nasıl aşılır gibi konularda bir çalışma yaptıklarını belirterek, yörede tarımsal arazilerin çok parçalı oluşunun da önemli bir konu olarak önlerinde durduğunu söyledi.

Arazi toplulaştırmasının önemine dikkati çeken Karşıyaka, daha sonra İlçe, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Alpaslan ise, konuşmasında gıda konusuna dikkat çekti. Önümüzdeki yıllarda gıda üretiminin dünyanın en stratejik konusu haline geleceğine işaret eden Alpaslan, “Dünyanın gıda arzında sıkıntılar yaşanıyor. Gıda fiyatlarındaki artış, dünyayı krize götürecek şekilde görünüyor. Bu şartlar çerçevesinde gıda üretimini sağlıklı ve yeteri kadar yapacak ülkeler başları dik olarak ayakta kalabilir. Gıdasını temin edemeyen ülkeler ise önümüzdeki yıllarda çok zor durumda kalacaklar. Şu anda bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Türkiye’nin tarımsal üretimi gayri safi hasılası ise 63 milyar dolar. Bu bakımdan ülkemiz dünyada 7. sırada yer alıyor. Türkiye’nin önünde ABD, Hindistan, Çin gibi, tarım arazileri ülkemizden 8-10 katı büyüklüğü olan kıta ülkeleri bulunuyor. Avrupa’da ise tarımsal üretimde en büyük ülke Türkiye. 2011 yılı için Konya’nın tarımsal gayri safi hasılası katma değersiz 7,5 milyar lira ve bu da önemli bir rakam” dedi.

Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük ise, Beyşehir’in bin 721 kilometrekarelik bir alana sahip olduğunu, bunun yaklaşık 621 bin dekarının ise tarımsal üretim yapabilecek kapasitede olduğunu belirtti.

Dünyanın en büyük tatlı su göllerinden birisinin Beyşehir’de olduğunu, gerek iklim, gerek uygun arazi yapısının mevcut olduğu bölgede tarımsal anlamda istenilen noktada bulunulamadığına dikkati çeken Başıbüyük, “Yıllardır tarım alanında herkes her şeyi yapıyor. Ama sonuç itibariyle hiçbir şey yapılmıyor. Neler yapılmıyor; ‘biz Beyşehir olarak tarımda şu özelliğimiz var, tarımda şu markamız var, falan ürünün merkezi Beyşehir’dir’ şeklinde bir aşamaya gelememişiz. Bunun mutlaka sebepleri ve engelleri var. Bu engelleri aşma yol ve yöntemleri var. İşte bu tarım çalıştayını da Beyşehir’de yaparak Beyşehir’in tarım alanında kabuğunu kırmasını analitik bir düşünceyle, stratejik bir yol haritası oluşturarak sağlamayı istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından çalıştayın sonraki bölümünde tarım uzmanları tarafından bölgenin bitkisel ve hayvansal üretimi üzerinde sunum ve değerlendirmeler yapıldı .
Kaynak: İHA