Rus Silah Tüccarı Viktor But: “kremlin İle Yakın İlişkim Yok”

Rus silah tüccarı Viktor But, “Maalesef Putin ve Lavrov ile özel ilişkim yok.

Olsaydı zaten şimdi cezaevinde bulunmazdım” dedi.

Yasadışı örgütlere silah satma suçundan ABD’de yargılanan ve 25 yıl hapis cezası ile 15 milyon dolarlık para cezasına çarptırılan Rus silah tüccarı Viktor But, ABD’de kaldığı cezaevinden canlı telefon bağlantısıyla, RİA Novosti Ajansı’nda düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Viktor But, suçsuz olduğunu ve özgürlüğüne kavuşması için Rusya hükümetinden daha ciddi adımlar atmasını beklediğini söyledi.

Kendisinin Rusya Başbakanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile çok dostane ilişkileri bulunduğuna ilişkin basında çıkan iddiaları yalanlayan But, “Maalesef Putin ve Lavrov ile öyle bir özel ilişkim yok. Olsaydı zaten şimdi cezaevinde bulunmazdım” diye konuştu.

Rusya hükümetini kendisi için daha ciddi adımlar atmaya çağıran But, “bir basın mensubunun vatana dönmek için suçunu itiraf etmesi gerektiğini” söylemesi üzerine “Ben hiçbir suç işlemedim. Dolayısıyla ABD’li yargıçlarla bu konuda herhangi bir pazarlığa girmem söz konusu olamaz” dedi.

Cezaevinden kaçmayı düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerine; But, “Cezaevi koşullarından memnunum. Halkımızın bana verdiği destek ise bana burada manevi güç veriyor. En kısa zamanda vatana döneceğime inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin “Rusya’ya dönmesi halinde silah ticareti suçundan yeniden yargılanabileceğini” söylemesi üzerine But, “Rusya’da ABD’den farklı olarak, hayali suç işleyenler cezaevine atılmaz. Cezaevine girmek için gerçek suç unsuru olması lazım. ABD, beni somut bir suç unsuru olmadan yargıladı” dedi.

But’un 30 ila 60 gün sonra başka bir cezaevine gönderileceğini belirten avukatı Albert Dayan ise, “Yeni cezaevinde en ağır suçları işleyen mahkumlar kalıyor. Ama orada da But’un ailesi ile sık sık görüşme imkanı olacak. Amacımız, But’un beraat ederek vatanına dönmesini sağlamaktır” dedi.

Temyiz mahkemesine gideceklerini belirten Viktor But’un eşi Alla But da, “Fakat temyiz mahkemesini kazanacağımıza inanmıyorum. Çünkü bu olay tamamen siyasallaştı” diye konuştu.

Kaynak: İHA