Kayseri'deki Kentsel Dönüşüm'ün Çalışmaları

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Özhaseki, düzenlediği basın toplantısında, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde, Hava İkmal Bakım Merkezi sınırının yaklaşık 15 metre geriye çekileceğini, bu sayede elde edilecek alanda da Talas ve Hisarcık yönüne yeni yollar açılacağını söyledi.

Belediyenin yanında bulunan askeri lojmanların da yıkılacağını ve arsayı yeşil alana dönüştüreceklerini belirten Özhaseki, başka bir alana yeni lojman yapılacağını anlattı.

Özhaseki, Ana Tamir Fabrikası ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde Ankara yolunu genişlettiklerini ifade ederek, ''Bunun dışında jandarma ve askerlik şubesi ile 1. Komando Tugayı'nın yaklaşık 300 lojmanıyla ilgili görüşmeler devam ediyor. Gerekli izinler geldiğinde onları da yeni yerine taşımış olacağız. Askerlik şubesini üniversitenin karşısına, Hava İkmal Bakım Merkezi'nin köşesine taşımayı düşünüyoruz. Buradan raylı sistem geçeceğinden herkesin rahatlıkla ulaşabilmesi için bu yeri tespit ettik'' diye konuştu.

Meydan projesi kapsamında adliyenin yıkılması ve Bölge İdare Mahkemesi'nin taşınmasının gerektiğini dile getiren Özhaseki, bu çerçevede Bölge İdare Mahkemesi ile İstinaf Mahkemesi'nin inşaatını belediye olarak kendilerinin yapacağını, karşılığında da istedikleri arsaları alacaklarını anlattı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün kullandığı tarihi Talas Amerikan Koleji binasını restore ederek, gençler için kamp merkezine dönüştüreceklerini ifade eden Özhaseki, Kiçikapı'daki tarihi kilisenin de kültür ve sanat merkezine dönüştürüleceğini bildirdi.

Özhaseki, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün Erciyes'teki otelini de devralarak kayak kulüplerine tahsis edeceklerini, gençlerin kamp yapmasına olanak sağlayacaklarını anlattı.

Kale içerisinde yapılacak arkeoloji müzesini İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne tahsis edeceklerini belirten Özhaseki, karşılığında da müzenin şimdiki yerini alacaklarını söyledi.

Özhaseki, tarihi Kayseri Lisesi binasını da restore ederek müzeye dönüştüreceklerini, yanına da ek derslik ve yeni spor salonu yapacaklarını kaydetti.

Çarşı içerisinde kaldığı için öğrencisi azalan, hiç kalmayan 8 okul bulunduğuna dikkati çeken Özhaseki, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu okulların yerine kentin batısında ve doğusunda çok büyük yerleşkelerde okullar istediğini anlattı.

Bu konunun henüz olgunlaşmadığını belirten Özhaseki, ''Eksperler gelecek. Bu 8 okulun arsasını değerlendirecek. Biz ne yapacaksak onu anlatacağız. Yapılacak liselerin maliyetleri çıkarılacak. Bunlar karşılaştırılacak. 8 okulu biz alacağız, yerine 2 kampüs lise yapacağız. Eğer okulların değeri çok yüksekse parasını vereceğiz. Bizim inşaatlarımızın değeri yüksekse onlardan farkını isteyeceğiz. 2 taraf da kamu. Dengeli bir şekilde bu işi götüreceğiz. Eski okulların yeri büyük ihtimalle sosyal amaçlı kullanılacak'' diye konuştu.

Özhaseki, Talas'ı Malatya yoluna bağışlayacak viyadüğün Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yapılacağını, bağlantılarını ise kendilerinin yapacağını ifade ederek, kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde 6 bakanlıkla yaptıkları anlaşmaların mali değerinin yaklaşık 150 milyon lira olduğunu bildirdi.

Bunun birkaç açıdan faydalı bir iş olduğunu kaydeden Özhaseki, şunları söyledi:

''Devlet bütçeden para harcamadan yeni binalara sahip oluyor, yeni imkanlara kavuşuyoruz. Kayseri'de devlet daireleri, büyümesini istediğimiz kurumlar yeniden hayat buluyor. Devletin cebinden para çıkmıyor, iç dinamikler harekete geçirilmiş oluyor. İkincisi şehir için önemli. Bir yenilenme, dönüşümdür. Kayseri ekonomisine inşaatlardan dolayı 150 milyon lira katkı sağlanmış oluyor. İnşallah şehrimiz için hayırlı olur.''

Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında belediyelerine devredilecek arsaların bir kısmının satılarak elde edilecek gelirle inşaatları gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi .
Kaynak: AA