İran: 'Geliştirilmiş Uranyum, Tıp ve Diğer Alanlarda Kullanacağımız Hakkımızdır'

İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi "Geliştirilmiş uranyum, tıp ve diğer alanlarda kullanacağımız hakkımızdır." dedi.

Batılı ülkeler, İran ile P5+ 1 ülkeleri arasında İstanbul'da yapılmasını beklenen nükleer müzakere toplantısına odaklanırken İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi konuya ilişkin açıklamalarda bulundu

İran'da bazı yetkililerin İstanbul'da yapılması planlanan toplantıya neden karşı çıktığı ile ilgili olarak Burucerdi "İran İslam Cumhuriyeti Parlamentosu, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi'ne mevcut durumu ve atmosferi dile getirerek P5 +1 ile müzakere toplantılarının Bağdat'ta olabileceğini ifade etmiştir. Bu konunu seçimi İran'ın inisiyatifindedir. Onlarda, bu toplantının Türkiye veya başka bir yerde de olabileceğini belirterek Irak demişlerdir" dedi.

Fordo tesislerinin yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretmesi veya kapatılması hakkında ise "Yaklaşımım İstanbul'daki toplantıya göre olacaktır. Eğer uranyum zenginleştirme konusunda değişikliğe gidilecekse bu durum Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi'ne bağlıdır. Bence İran'ın faaliyetleri uluslar arası hukuk dahilinde gerçekleşmektedir. Ancak uranyum zenginleştirmenin hayatın bir gerçeği olduğunu düşünüyorum. Uranyum zenginleştirilmesinden vazgeçileceği noktasında da emin değilim. Çünkügeliştirilmiş uranyum tıp ve diğer alanlarda kullanacağımız hakkımızdır. Eğer bazı ülkeler İran'a yönelik yaptırımlarını, kararlarını durdurabilir ve dondurabilirse biz de bu konu hakkında kesinlikle değişikliğe gidebiliriz" dedi.

Suriye'ye askeri müdahale durumunda İran'ın takınacağı durum hakkında görüş bildiren Burucerdi "Bu konuda güvenlik konseyi kararlarımız var fakat bizim Suriye için özel bir planımız veya askeri bir hizmet programımız yok. Bu sorunu çözmek için komşumuz ve dostumuz olan Türkiye ile istişare içinde olmanın önemli derecede olumlu olacağını düşünüyorum. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ayda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüşme gerçekleştirdi. Ve her ikisi de İran ileTürkiye arasında iyi ilişkilerin olduğunu açıkladı.

Bu yüzden biz Suriye'deki sorunun çözümü için geliştirilecek bir yol haritasının olumlu olacağını düşünüyoruz" dedi

Kaynak: İHA