"Irak ve Suriye normalleştiğinde Türkiye için daha iyi bir coğrafya haline gelecektir"

AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Türkiye’nin Suriye konusunda hem çok dikkatli hem de çok kararlı bir politika izlediğini belirterek, ""Irak ve Suriye normalleştiğinde Türkiye için daha iyi bir coğrafya haline gelecektir" dedi.

'Irak ve Suriye normalleştiğinde Türkiye için daha iyi bir coğrafya haline gelecektir'
TV8 ekranlarında yayınlanan Erkan Tan ile Başkentten programına konuk olan AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Türkiye'nin Suriye'deki tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye 'nin Suriye konusunda hem çok dikkatli hem de çok kararlı bir politika izlediğini belirten İpek, “Bu konuda Suriye maalesef katliamlarını devam ettirmiştir. Türkiye demokratik bir ülke, seçimlerle iktidarlar oluşuyor Avrupa sözleşmesini ve buna bağlı olarak dünyadaki bütün oluşumlara katılan, katkıda bulunan bir devlet. Hatırlarsanız Irak 'ta da Saddam zulmünden kaçanlara Türkiye kucak açmıştır. Hala oradaki insanlar Türkiye 'ye minnet duymaktadır” ifadelerini kullandı.

“SESİMİZİ ÇIKARMASAYDIK DÜNYA BİZE NELER DERDİ”

“Türkiye bu süreç işlerken hiç sesini çıkarmasaydı, bu işi görmezden gelseydi bütün dünya ne derdi Türkiye 'ye…” diyen Haluk İpek, “Dünya senin burnunun dibinde insanlar ölüyor, sen sesini çıkarmıyorsun derdi. Türkiye demokratik bir ülkeye yakışır bir tarzda şunu söylemiştir; insanlarını öldüremezsin, sivil insanlara ateş açmamalısın” açıklamalarında bulundu.

BAŞBAKAN ULUSLAR ARASI CAMİA İLE BİRLİKTE HARET ETMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULADI

Türkiye 'nin başından sonuna kadar uluslararası camiayla ve uluslararası hukuk sistemiyle birlikte hareket edeceğini, uluslararası hukukun burada uygulanması gerektiğini vurguladığını söyleyen İpek, “Başbakan 'ın NATO 'yla ilgili cümlesi, Türkiye 'nin Suriye 'yle ilgili konuda uluslararası camiayla birlikte hareket edeceğinin belirtisidir. Dolayısıyla bunu tüm dünyanın anlaması açısından söylemiştir” dedi.

'İKTİDAR ZAYIF OLSAYDI IRAK'TAKİ YANGIN TÜRKİYE'YE SIÇRAYABİLİRDİ! '

Savaşa doğru gidildiği yorumlarını yalanlayan Haluk İpek, “Türkiye tedbirli davranıyor, hazır davranıyor, oradaki yangının Türkiye 'ye yansımamasını sağlıyor” diye konuştu.

“Irak işgal edildiğinde parlamentoda 3 'te 2 çoğunluğu olan bir hükümet olmasaydı, zayıf bir koalisyon iktidarı olsaydı, Iraktaki yangın Türkiye 'ye de yansıyabilirdi” diyen AK Partili İpek şunları söyledi:
“Türkiye Suriye 'deki krizin de bir an önce insan haklarına uygun bir şekilde sonuçlanmasını arzu etmektedir. Dolayısıyla Irak ve Suriye normalleştiğinde büyük bir bölgesel güç olan Türkiye için ekonomisi çok daha faydalı bir coğrafya haline gelecektir.

O yüzden Türkiye sıkıntının bir an önce bitmesi için Irak 'ta da çok büyük çabalar sarf etmiştir. Seçimlerinizi yapın, istikrarlı bir hükümet oluşturun demiştir. Aynı çabayı Suriye için de yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan itibaren hiçbir devletin toprak bütünlüğüne ne kendisi ne de bir başka devletin müdahale etmesine izin vermemiştir.”