Fettah Tamince: Artık, Şirketler Ailelere Değil Toplumlara Ait Olmalı

Turizm alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çken Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, şirketlerin ailelere değil topluma ait olması gerektiğini vurguladı.

İnsan Kaynakları Zirvesi'nin 'Aile Şirketinden Global Oyunculuğa Nasıl Geçtik' konulu panelinde bir konuşma yapan Fettah Tamince, "İleri toplumlara bakıldığında sermaye piyasalarının güçlü olduğu ülkelere bakıldığında aile şirketleri hakim değil. Bunlar, daha çok halka açık şirketlerdir. Örneğin Apple; Steve Jobs'un değil; uluslararası sermayesi olan, pek çok hissedarı olan bir şirkettir. Gelinen aşamada iletişim dünyada sınırları ortadan kaldırdı. Üreten, korumacı olmayan, önder yöneticiler ortaya koyan ülkeler şaha kalktı buna mukabil korumacı ülkeler yerinde saydı." dedi.

Dünyanın rekabete açık olduğunu belirten Tamince, şöyle devam etti: "Dünyada rekabete açık şirketler geliştirmeliyiz. Bunlar da maalesef kıt sermayelerle, kıt beyinlerle olmuyor. Gelişmemiş amatör yapılarla olmuyor. Burada dünya nasıl yaptıysa bizim de öyle yapmamız gerekiyor. Almanya ve Japonya'nın geçtiği yollardan geçmeliyiz. Yani sermaye tabanımızı genişleteceğiz, aile şirketleri olmamalıyız; tüm dünyaya açık her taraftan beyin ve sermaye ithalatı yapabilecek şirketler olmalıyız." Tamince, Türkiye'de siyasi devamlılığı ve ekonomik ilerlemeyi kalıcı kılıcak en önemli unsurun da uluslararası arenada rekabete açık şirketlerin olacağını da dile getirdi. Konuşmasında işçi ölümlerine de değinen Tamince, "Yöneticilerimiz iş kazalarında çok önlem almıyor. Çalışanlarımız da çok bilinçli değil. Artık, sıhhatleri için duyarlı olup tedbirlerini almalılar." ifadelerini kullandı. BOYDAK: İHTİYACIMIZ OLAN NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI Türkiye'de şirketlerin büyüme adına önemli başarılar ortaya koyduğunu ifade eden Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Boydak ise "Artık ufkumuz dar olmamalı. Biz Boydak olarak birinci nesilde Kayseri şirketi iken, ikinci nesilde Türkiye şirketi olduk, üçüncü nesilde de dünya şirketi olacağız. Uluslararası bir oyuncu haline geleceğiz." şeklinde konuştu.

Kalifiye insan kaynağının şirketlerin can damarı olduğuna işaret eden Boydak, "Finansal kaynaklara erişimde bir sorun yok. Patronlar olarak detaylarla da uğraşmıyoruz. İletişim imkanlarımız da iyi. İhtiyacımız olan tek şey insan kaynaklarımızı ileri taşımaktır." dedi.

Daha sonra konuşan Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu da şirketlerinin büyüme sürecini anlattı. Bir aile şirketi olarak önemli aşamalardan geçtiklerini aktaran Eroğlu, kendilerini, '5 kardeşten oluşan Orta Anadolulu bir aile' olarak tanımladı. Eroğlu, "Serüvenimiz Mahmutpaşa'dan başladı.

Bugün tekstil ve inşaat sektörlerinde yatırımları bulunan bir holdingiz. Günümüzde artık 'aile şirketi' olarak kalmak mümkün değil. Dünyaya mal olmanın, küresel bir oyuncu olmanın zamanı geldi. Bu yönde adım atmaya devam ediyoruz." diye konuştu.