Clinton: 'G-8 Ülkeleri Suriye'de Ateşkesin Sağlanmasını Memnuniyetle Karşılıyor'

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, G-8 ülkelerinin Suriye'de ateşkesin sağlanmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

G-8 toplantısının ardından açıklama yapan Clinton, Suriye, İran ve Kuzey Kore hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'de ateşkesin sağlanmasından dolayı G-8 ülkelerinin durumu memnuniyetle karşılandığını belirten Clinton, "Eğer böyle devam ederse ateşkes önemli bir adım ancak bu, BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın 6 maddelik barış planından yalnızca birisi ve plan bir bütün olarak ele alınmalı. Barış planı seçeneklerden oluşan bir menü değil plan, bir yükümlülükler dizisi. Kofi Annan'ın Suriye'de şiddetin en azından şimdilik yatıştığına yönelik raporundan memnuniyet duyuyoruz. Esad rejiminin siyasi geçişi kabullenmesi gerekmektedir. Ancak rejim henüz asker ve tanklarını şehirlerden çekmiş değil. Rejimin barışçıl gösterilere, gazetecilerin ve insani yardım kuruluşlarının ülkeye girebilmesine izin vermeli. Suriye halkının kendi geleceğini çizmesine şans tanınmalıdır" dedi.

Cumartesi günü İstanbul'da İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılacak nükleer müzakerelerin, Tahran yönetimi için dönüm noktası olmasını dileyen Clinton, İstanbul'daki toplantının İran'ın nükleer programları ile ilgili endişeleri gidermesi için bir şans olacağını ifade etti.

G-8 ülkesi bakanlarının Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararları ve kendi ulusal taahhütlerini ihlal eden balistik füze fırlatma hazırlıklarından dolayı kaygılarını dile getirdiğini belirten Clinton, Kuzey Kore hükümetine anlaşmalara sadık kalınması ve provokasyondan uzak kalınması çağrısında bulundu .
Kaynak: İHA