Joe Lieberman: Ateşkes Planı Başarısız Oldu; Bu Üzücü Ama Sürpriz Değil

Amerikalı Senatör Joe Lieberman, Suriye’de Annan planı kapsamındaki ateşkesin başarısızlığa uğradığını ifade ederek, ”Bu üzücü ama sürpriz değil.” dedi.

Meslektaşı John McCain’le birlikte Hatay’daki sığınmacı kamplarını ziyaretinin ardından basın toplantısı düzenleyen Lieberman, Annan planını, ”İyi bir adamın, iyi niyetli çabası” olarak nitelendirdi. Lieberman, bu çabanın “kötü bir adam” olan Beşşar Esed tarafından kötü niyetli bir cevap aldığını söyledi.

“Daha kaç dünya liderinin Esed tarafında aldatılması gerekiyor.” diye Sonra Amerikalı senatör, Esed’in ancak şiddet dilinden anladığını söyledi.

Senatör Joe Lieberman, başta ABD olmak üzere dünyanın Suriye halkına şiddet uygulanan Esed rejimine Son vermek için yeterli çabayı göstermediğini öne sürdü. Lieberman, “İşte şimdi önümüzde iki yol var: Amerika, gerçekten kurucu değerleri olan özgürlük ve yaşama hakkını savunacak mı, yoksa bu değerleri ağzımızda geveleyecek ve hiçbir şey yapmayacak mıyız?” diye sordu. Lieberman, McCain’le birlikte Washington’a vardıklarında Suriyeli muhaliflere silah verilmesi için lobi faaliyetlerinde bulunacaklarını söyledi.

Lieberman, “En azından bunu yapacağız.” dedi.

Lieberman, “Hür Suriye bayrağı Şam’daki binalar üzerinde dalgalanana kadar çaba göstermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.Joe Lieberman, isim vermeden, bazı bölge ülkelerinin Suriye muhalefetine silah sağlayarak daha aktif tutum izleme konusunda açık olduklarını söyledi.

Lieberman, bu ülkelerin BM’den konuyla ilgili bir karar çıkmasını beklediklerini ekledi.Bir soru üzerine Suriye’de askeri seçeneklerin kullanılması konusunda sadece ABD değil, uluslararası toplumun çaba göstermesi gerektiğini söyleyen McCain, “Rusya ve Çin’e mesajım ise şu: BM’nin katliamı durdurma ihtimalini engellediğiniz için size yazıklar olsun!” diye konuştu.