Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Uras: Yunanistan'a destek vermeye hazırız

Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras, Yunanistan'ın içinde bulunduğu sıkıntılardan bir an önce kurtulmasını ümüt ettiklerini söyledi

Batı Trakya ziyaretini sürdüren Uras, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif'i ve kapatılan Gümülcine Türk Gençler Birliğini ziyaret etti. Müftü Şerif ile makamında bir süre görüşen Uras, daha sonra GTGB'de Batı Trakyalı Türk sanatçıların düzenlediği seramik ve ebru sergilerinin açılışını yaptı. Uras, burada kendisini karşılayan kalabalık bir gruba hitaben yaptığı konuşmada, Batı Trakya'ya dostluk ve işbirliği mesajlarıyla geldiğini söyledi.

GTGB gibi kuruluşların toplumların yaşamında önemli yer işgal ettiğini belirterek, Batı Trakya Türk toplumunun bu kuruluşlara verdiği desteğin önemini vurgulayan Uras, ''Bu kuruluşların her geçen gün daha da güçlenerek, daha da büyüyerek faaliyetlerini her türlü boyutuyla sürdürmesi, aslında bir takım haklı olmadığına inandığımız ve içimize sinmeyen kararlara verilecek en iyi cevaptır'' dedi.

-''Geçmişe perde çekerek, ileriye bakmanın zamanı geldi''-

Büyükelçi Uras, çağın artık değiştiğini, bununla zihniyetlerin ve dengelerin de değiştiğini söyledi. ''Bu nedenle artık geçmişe yavaşça bir perde, bir sünger çekip ileriye bakmanın zamanı geldiğini'' ifade eden Uras, bunun geçmişte yaşanan sıkıntıları unutmak anlamına gelmediğini ancak bundan sonra ileriye nasıl gidileceğini, daha iyi bir yaşamın nasıl kurulacağını düşünmenin, bunun muhasebesinin yapılmasının gerekliliğine inandığını belirtti.

-''Yunanistan'a destek vermeye hazırız'

' Uras, Türkiye ekonomisinin her geçen dinamik bir şekilde büyüyerek geliştiğini, bununla ülkenin dünya siyaset sahnesindeki ağırlığının da arttığını dile getirerek, bunun Yunanistan ile olan ilişkiler açısından da önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, komşusu Yunanistan'a içerisinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulmasında destek vermeye hazır olduğunu belirten Uras, ''Türkiye ekonomisindeki olumlu gelişmeler buraya da önemli kapılar açıyor, önemli fırsatlar veriyor. Biz Yunanistan'ın içinde bulunduğu sıkıntılardan bir an önce kurtulmasını ümit ediyoruz. Bunun için de destek vermeye hazır olduğumuzu, bir kez daha burada, huzurunuzda açıkça ifade etmek istiyorum'' dedi. Bu konuda Batı Trakya Türk azınlığı mensuplarının da oynayabileceği önemli roller bulunduğuna işaret eden Uras, hem Yunanca hem de Türkçe bilen azınlık mensuplarının iki ülke arasında bir dostluk köprüsü oluşturarak, Yunanistan'ın kalkınmasına ve Türkiye ile bu ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini ifade etti. Uras, bu mesajları görüştüğü yöneticilere de ilettiğine değinerek, şunları kaydetti: ''Krizlerin aslında büyük bir fırsat dönemleri olduğunu vurguladım. İşbirliği yapılmasını, ortak projelerin altına imza atılmasını, birlikte ortaklıklar kurarak ekonomiyi geliştirmemizi ve bir zamanlar Avrupa Birliğinin en geri ekonomik bölgesi olan bu bölgeyi, belki de Yunanistan'ın dinamik motoru haline, ekonominin en güçlü olduğu yeri haline getirmemiz gerektiğini anlattım. Ve buna inanıyorum.'' Bu zihniyet dönüşümünü gerçekleştirmenin hemen mümkün olmayacağını, bölgede hala geçmişteki bazı olumsuzlukları büyüten, Türkiye'nin büyümesinden çekinen, bundan korkanlar bulunduğunu belirten Uras, ''Azınlık toplumunun daha zengin duruma gelmemesi için önünde suni engeller var. Ancak, bunlar artık tek tek ortadan kalkıyor. Ve bizler de bunların ortadan kalkmasına yardımcı olacağız'' diye konuştu. Büyükelçi Uras, daha sonra Yassıköy Belediye Başkanı ve aynı zamanda Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı olan İsmet Kadı'yı da makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü. Yassıköy'ün ardından, İsmet Kadı, PASOK Rodop Milletvekili Ahmet Hacıosman ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile bölgedeki Türk köyleri Yalımlı ve Bekirli'ye giden Büyükelçi Uras, yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı.
Kaynak: AA