Avcı: Bağış, Dünyaya Kktc Yalnız Bırakılmayacak Mesajı Veriyor

KKTC'de Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı ve KKTC eski Dışişleri Bakanı olan Turgay Avcı'dan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a destek geldi.

Bağış'ın açıklamalarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Avcı, 'Egemen Bağış, AB'ye Kıbrıs sorununu artık çözün, bu Rumları yeteri kadar şımarttınız. Eğer bu çözüm olmayacaksa, Kıbrıs Türkü'nün kendi yoluna devam etme hakkına şans tanıyın mesajını verdi. ' dedi.


Egemen Bağış'ın 'KKTC'nin Türkiye'ye bağlanabilme alternatifinin var olduğu ' yönündeki açıklamasına ÖRP Genel Başkanı Avcı da açıklık getirdi. Bağış'ın Londra'da yaptığı açıklamadan bir kelime alınıp bugünkü bu konuma getirilerek sansasyon yaratmasına tepki gösterdi.

Bağış'ın dünyaya vermek istediği mesaja bakmak gerektiğine vurgu yapan Avcı, şunları söyledi: 'Kelimelerle, virgüllerle oynarsak hepimizin konuşmasında farklı yorumlar çıkarılabilir. Sayın Bağış, garantör ülke olan İngiltere'de, Londra'da dünyaya diyor ki çözüm için irade ortaya koyun. Bakın bu çok önemlidir. AB'ye diyor ki çözün artık Kıbrıs sorunun. Bu Rumları yeteri kadar şımarttınız. Ama eğer bu çözüm olmayacaksa Kıbrıs Türkünün kendi yoluna devam etme hakkına şans tanıyın diyor. Eğer bunlarda olmayacaksa Kıbrıs Türkü yalnız bırakılmayacak mesajı veriyor. Bağış'ın açıklamalarını iyi değerlendirmek gereklidir. '

'Bağış'ın açıklamalarıyla, şımarmış Hristofyas, Kıbrıs Türkünü ezmeye devam edemeyecektir dediğini belirten Avcı, 'Egemen Bağış'ın, Kıbrıs'ı Türkiye'ye bağlıyor politikası vardır ve bunu şiddetle kınıyoruz ' şeklindeki açıklamalara biz şiddetle karşı çıktık. Biz Bağışı iyi tanıyoruz. Buradakilerde iyi tanıyor. Bağış her yurt dışı temaslarında ve yurt dışından gelen diplomatlarla ortaya koyduğu konu KKTC'nin haklarıdır. ' şeklinde konuştu.

Güney Kıbrıs'ın İsrail'i kullanarak anlaşma amacından uzaklaştığını kaydeden eski KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, 'İsrail Güney Kıbrıs'la denizaltından elektrik kablosu çekmek için Kudüs'te anlaşma yaptı. Yani Rum liderliğinin kafasında kendi yoluna AB gücünü kullanarak ve Türkiye'nin bugün sorunlu olduğu sıkıntılar içerisinde olduğu İsrail'i kullanarak dünyaya yelken açmak vardır. Onun için Egemen Bağış olsun diğer Türk yetkililer olsun, KKTC'yi sonuna kadar desteklemektedir. ' sözlerini kaydetti.

'ERDOĞAN, KKTC'NİN DAVET EDİLMEDİĞİ BİR TOPLANTIYI İPTAL ETTİRDİ '

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bir anısını da anlatan Avcı, sözlerini şu şekilde noktaladı: 'Erdoğan, Türk Cumhuriyetleri'nin düzenlemiş olduğu bir konferansa KKTC'nin çağrılmaması üzerine o toplantıya gitmeme kararı verdiği an kendisinin yanındaydım. Kendisi madem KKTC, bu toplantıya katılmıyor biz de katılmayacağız demesi üzerine daha sonra toplantı yeniden KKTC'nin de davet edildiği bir toplantı olarak gerçekleştirildi. '