Yalova’da Termik Santral ve Kimyasal Depolama Alanına Tepkiler Büyüyor

Yalova’da ortak deklarasyonla bir araya gelen 40 sivil toplum örgütü, ilde kurulması planlanan Vopak’a ait kimyasal depolama alanı ile aynı bölgede inşasına başlanan termik santrali protesto etti.

Yalova’da Termik Santral ve Kimyasal Depolama Alanına Tepkiler Büyüyor
Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde yaklaşık 300 kişinin katıldığı eyleme, sivil toplum örgütleri, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, bir çok siyasi parti temsilcisi ve vatandaşlar da destek verdi.

Yerel meclislerin Yalova'nın geleceğine sahip çıkması gerektiği mesajını veren 40 sivil toplum örgütünün temsilcileri, basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Biz Yalova'nın geleceğine duyarlı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri olarak, ilimizin geleceğinde kömür yakıtlı termik santraller ve Vopak gibi kimyasal depolama terminallerine yer olmaması yönündeki halk iradesini destekliyoruz.Yalova'nın yerel meclisleri, büyük çabalarla Yalova'nın kendi iradesiyle yaptığı 1/25 Binlik Yalova Çevre Düzeni Planı'nı korumalı, ilin depremselliğini ve halkın sağlıklı çevrede yaşama haklarını gözeterek, plana dair çevresel hassasiyetleri geliştirmelidir. 2011 Ocak ayında kömürlü termik santral ve yeni kimyasal depolamaları sınırlayan plan notları kararlarını alan yerel meclislerimiz, Yalova halkının iradesini göstererek bu anlamda kent tarihine önemli bir not düşmüşken, alınan bu kararlardan geri dönüş yapılması asla kabul edilemeyecek bir durumdur. 1999 felaketini, kimyasal sızıntı felaketiyle birlikte yaşayan Yalovalıların, daha fazla kapasite artışına ve daha fazla riske tahammülü yoktur. Termik santral ve kimyasal depolama dayatmasına hayır diyecek irade, Yalova siyasetçilerinde vardır ve olmalıdır. Termik santral ya da kimyasal depolama için merkezi bürokrasi, Yalova siyasetçileri ile halkı karşı karşıya getirmekten kaçınmalıdır.Bölgenin depremselliğini, sözkonusu tesislerin yerleşim alanlarına yakınlığını, sağlık koruma bantlarının olmadığını, içerdiği riskleri görmezden gelerek çocuklarımızın geleceğini riske atanlar, bu davranışlarının vicdani ve hukuki sonuçlarına da katlanmak durumunda kalacaklardır.Yerel meclislerimizin, ilimiz için risk oluşturan tesislerin kurulmasına izin verilmesini içeren itirazlar karşısında, hiç bir baskıya boyun eğmeden ilimizin menfaatlerini savunma noktasındaki çizgilerini devam ettireceklerine inanıyoruz.”

Düzenlenen basın açıklamasından sonra bir süre oturan ve slogan atan vatrandaşlar, olaysız şekilde dağıldı .