Avrupa’nın Gözü, Aşırı Sağcıların Danimarka’daki Toplantısında

Avrupa’nın farklı ülkelerinde faaliyet gösteren aşırı sağcı örgütler bugün Danimarka’nın Arhus şehrinde bir araya geliyor.

" Cihad'a Karşı Buluşma" adı verilen toplantıda onlarca aşırı sağcı-ırkçı örgütün tek çatı altında birleşmesi hedefleniyor. Oluşturulacak yeni çatı kuruluşun ismi ise Avrupa Savunma Cemiyeti olacak.

Toplantı'ya 50 kadar aşırı sağcı örgütün liderinin katılması bekleniyor. Öte yandan Avrupa'da faaliyet gösteren 'aşırı solcu' örgütler de, boş durmuyor. Karşı atağa geçen aşırı solcular, aşırı sağcılarla aynı anda Arhus'da bir gösteri düzenleyeceklerini açıkladılar.

Polis geniş güvenlik önlemleri alsa da Arhuslular çıkabilecek olaylardan endişeli. Bu arada ABD'nin Danimarka’da yaşayan vatandaşlarını Arhus gerçekleştirilecek gösterilerle ilgili uyardığı ve zorunlu haller dışında bugün Arhus’a gitmemeleri tavsiyesinde bulunduğu öğrenildi. Toplantı öncesinde Arhus’da gergin bir hava hakim. Polis yoğun güvenlik önlemleri almış durumda. Öte yandan şehir esnafı yaşanabilecek olumsuz olaylardan endişe ediyor.

Şehirlerinin aşırı sağcıların kalesi olarak anılmasını istemeyen Arhuslular, Avrupa’nın farklı şehirlerinden gelen aşırı sağcılara öfkeli. Aşırı sağcıların şehre gelmesini protesto etmek için geçtiğimiz hafta şehir meydanında büyük bir gösteri düzenlendi.

Bu gösteride konuşan Arhus Belediye Başkanı Jacob Bundsgaard, ''Aşırı sağcıları şehrimizde istemiyoruz'' demişti. Diğer taraftan söz konusu toplantı Avrupa'nın farklı ülkelerinden birçok medya kuruluşu tarafından yakından takip ediliyor. İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Danimarka ve İsveç gibi ülkeden gazeteciler toplantıyı takip etmek için Arhus'a geldi .