Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin'den 4+4+4 Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bu modelden çok umutluyum, beşeri sermayemizi güçlendirecek bizi 2023 vizyonuna taşıyacak bilgiyi ve teknolojiyi yönetecek milli ve manevi değerlerimiz ile donatılmış bir gençlik için böyle bir eğitim modeli gerekiyordu'' dedi.

Şahin, sivil toplum örgütü temsilcileri ile yapacağı toplantı öncesi gazetecilere, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanuna ilişkin yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük beşeri sermayesinin insanın eğitimi olduğunu söyledi.

İnsanları bilgiyle, teknolojiyle donatmak iyi bir eğitim vermek gerektiğini ifade eden Şahin, şunları söyledi:

''O yüzden halkımızın taleplerine göre ve dünyadaki değişim modellerine göre de, bizim kendi modelimizi oluşturmamız gerekiyordu. Bu çalışma 4+4+4 dediğimiz model, geçen iki yol önce milli eğitim şurasında akademisyenler, sivil toplum, uluslararası boyut, ülkemizdeki değerler göz önünde bulundurularak, yapılan çalışma sonunda şu andaki ihtiyacı karşılamayan, meslek liselerinde olduğu gibi veya kat sayı probleminden dolayı yaşanan sorunları çözmek gerektiğini gördüğümüz için böyle bir model koyduk. Bu modelde aslında, dönüp baktığımız zaman bireyin yeteneğini öne alan ve bireyin seçim hakkı koyan aileye çocukları ile ilgili nasıl bir eğitim vermesi isteniyorsa ona alternatif üreten, çocukların kabiliyetine ve kapasitesine göre onları yönlendirebilen yeni bir model. Çünkü 8 yıl boyunca tek tip yetiştirdiğiniz zaman o çocuğu ondan sonra o kabiliyet ve kapasitesine göre esnek bir model koyamıyorsunuz. Fiziksel şartlara baktığınız zaman, okul öncesi eğitimdeki çocuk ile 8. sınıftaki çocuğun arasındaki yaş farkı okuldaki mekanı kullanmada çok büyük sorunlara vesile oluyordu. Şimdi kendi akranları içerisinde kendi içinde oluşan zorunlu 12 yıl boyunca devam edecek yeni bir model hayata geçti. Ben bu modelden çok umutluyum, beşeri sermayemizi güçlendirecek bizi 2023 vizyonuna taşıyacak bilgiyi ve teknolojiyi yönetecek milli ve manevi değerlerimiz ile donatılmış, bir gençlik için böyle bir eğitim modeli gerekiyordu. Vatana millete hayırlı uğurlu olsun.' '