Ap'de Türkiye'nin İlerleme Raporu Tartışıldı

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) yarın oylanacak Türkiye İlerleme Raporu'nun yazarı Ria Oomen- Rujiten, "Türkiye reform sürecinde somut gelişmeler kaydetmeli ve komşuları ile olan ilişkilerini normalleştirmeli.

AB de fasılların açılması noktasında elinden geleni yapmalı ve terörle mücadele gibi konularda daha fazla işbirliği sergilemeli" dedi.

Yarın oylanarak kabul edilmesi beklenen Avrupa Parlamentosu'nun 2011 Türkiye İlerleme Raporu, bugün AP'de son kez tartışıldı. Başta gazetecilere açılan davalar olmak üzere Kıbrıs'tan 'pozitif gündem'e pek çok önemli konuya değinilen tartışmalarda Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Danimarka AB Bakanı Nicolai Wammen, Türkiye'deki temel hak ve özgürlükler konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini söyledi.

Wammen, aynı zamanda Kıbrıslı Rumlara Türk limanlarının açılmamış olması konusunda duyduğurahatsızlığı dile getirdi

Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle, pozitif gündem çalışmaları çerçevesinde başta 23. ve 24. fasıllar olmak üzere toplam sekiz başlık üzerinde çalışma ve Türkiye'deki yasaların AB müktesebatına uygun hale getirilmesi konusunda çalışma yapmak için mutabakata varıldığının altını çizdi. Füle, Türkiye'de yeni anayasanın geniş katılımlı çalışmalarla oluşturulmasını arzuladıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Yeni anayasa noktasında son atılan adımları memnuniyetle karşılıyoruz ancak gerçek test, bu anayasa yapımı aşamasında tüm muhalif taraflar ve sivil toplum ile sağlanacak işbirliğinde. İfade özgürlüğü meselesi de tüm bunların ortasındaki en önemli yeri kaplıyor" dedi.

Raporu hazırlayan Hıristiyan Demokrat Parlamenter Ria Oomen-Rujiten, raporun dengeli olduğunu, olumlu şeylerin de yeteri kadar raporda yer aldığını söyleyerek, şöyle konuştu: "Türkiye her yönüyle Avrupa için stratejik önemdedir. Buradaki kilit şey, karşılıklı taahhüt ve bağlılık. Türkiye reform sürecinde somut gelişmeler kaydetmeli ve komşuları ile olan ilişkilerini normalleştirmeli. AB de fasılların açılması noktasında elinden geleni yapmalı ve terörle mücadele gibi konularda daha fazla işbirliğisergilemeli. Ben de Sayın Füle'nin başlattığı pozitif gündemi sonuna kadar destekliyorum" diye konuştu.

Bugün gazeteci Ahmet Şık ile de bir araya geldiğini aktaran Ria Oomen-Rujiten, Türkiye'deki tutukluluk sürelerinin uzun ve terör tanımının haddinden fazla geniş olduğunu ve bunların sorun oluşturduğunu savundu .