TEMA, Yalova'yı Su İçin Uyardı

TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, ilin tek su kaynağı Gökçe Barajı'nın yarı ömrünü tamamladığını belirterek, yakın gelecekte Yalova’yı bekleyen su sıkıntısına dikkat çekti.

TEMA, Yalova'yı Su İçin Uyardı
Tezcan, “1989 yılında tamamlanan barajın eknomik ömrünün 30 yıl en fazla 40 olacağı biliniyor. Aslında 2004 yılında yaşanan kuraklıkta barajın dibi göründüğünde toprak erezyonu ile ne kadar toprak dolduğu gerçeği ortaya çıkmıştı. Yıllar önce planlanan, ancak sonra vazgeçilen Ayazma Barajı'ndan başka alternatifi olmayan Yalova’nın, bir an önce bir su planı yapması gerekiyor.” dedi.

Gökçe Barajı'nın, sadece içme suyu değil, sanayiye de su sağladığını ifede eden TEMA İl Temsilcisi Tezcan, aşağıdaki değerlendirmeyi yaptı: “Taşköprü havzasında giderek gelişen sanayi, Yalova’nın suyu için en büyük tehlike. Şimdi bir de kömür paketleme tesisleri açılmak istendiğini duyduk. Paketlenen kömürlerin tozmaması için su lazım. Milyonlarca ton ithal kömür bu bölgede paketlenecek. Termik Santral ve VOPAK’tan sonra al sana yeni bir kirletici ve su tüketici. Yer altı suları kullanımında geçmişten gelen kötü tecrübelerimiz var. Tuzlanma olduğundan herhalde kullanılmıyor. Körfez Köprüsü ile artacak olan nüfus ise şimdilik hiç hesaba katılmıyor. Dünya nüfusu 7 milyara ulaştı, 2050’de 2 milyar daha artarak 9 milyar olması bekleniyor. Nüfus artmaya devam ederken, yaklaşık 1 miyar insan kronik açlık çekiyor. Araştırmalara göre, dünyada kişi başına su tüketim miktarı ortalama 2-4 litre ve bu miktarın büyük bir kısmı yediğimiz gıdaların üretimi için harcanıyor. Örneğin 1 kilo etin soframıza gelmesi için 15 bin litre, 1 kilo buğday için bin 500 litre su gerekiyor. Kısaca özetlenirse; biz acıktıkça dünya susuzlaşıyor, nüfus ve gıda arasındaki bu yaşamsal öneme sahip bağa dikkat çekmek üzere 2012 yılının Dünya Gıda Günü, ana teması 'Su ve Gıda Güvenliği' olarak belirlendi. TEMA Vakfı olarak üzerinde çalıştığımız 'Su Yasası' gibi su hakları, kullanımı ve yönetimini kapsayan yasal düzenlemelerin siyasetin gündeminde yüksek öncelikle yer alması çağrısında bulunuyoruz.”