Görele'de Omurilik Felcini Önleme Projesi Tanıtıldı

Görele'de, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Özürlüler Destek Programı kapsamında finanse edilen ''Sığ Sulara Balıklama Atlamadan Kaynaklanan Omurilik Felcini Önleme Projesi'' tanıtım programı düzenlendi.

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'ndeki tanıtım programında konuşan proje koordinatörü Ali Öztürk, kontrolsüz bir şekilde sığ suya balıklama atlamadan kaynaklanan omurilik felci vakalarının genellikle 15-25 yaş arası erkeklerde görüldüğünü söyledi.

Öztürk, derinliği bilinmeyen sulara ve 2 metrenin altındaki sığ sulara balıklama atlanmaması gerektiğini, bu yönde kamuoyu oluşturmak istediklerini ifade ederek, ''Bu tarz kazaların önlenebilmesi için sığ suları gösteren uyarı levhalarının konulması, bu kazaların önlenmesindeki en önemli adımlardan biridir. Bunun en iyi örneği Amerika ve Avustralya'da deniz kıyılarına yerleştirilen uyarı levhalarıdır. Bu ülkelerde yerleştirilen uyarı levhaları sayesinde vakalarda yüzde 70 oranında azalma görülmektedir. Ülkemizde ise maalesef uyarı levhaları yok denilecek kadar azdır'' dedi.

Projedeki hedeflerinin, Giresun sahili boyunca insanların denize girdikleri alanlarda omurilik felcine yol açabilecek kazaların önlenmesi olduğuna değinen Öztürk, şöyle konuştu:

''Projedeki hedef kitle Giresun ve ilçelerinde yaşayan 15-26 yaş arası 96 bin insandır. Temel faaliyetlerimiz ise il sınırlarımızı oluşturan Piraziz'den Eynesil'e kadar tüm Giresun sahilinde denize girilen veya girilmesi muhtemel olan yerlere uyarı levhaları yerleştirilmesidir. Ayrıca, proje kapsamında Görele Omurilik Felçliler Derneği'ne kayıtlı 2 kişiye akülü tekerlekli sandalye bağışı yapılarak, ilçede bulunan ilk ve orta dereceli okullarda 'Omurilik Felci' konulu konferanslar düzenlenecektir.''

Programa, Görele Kaymakamı Aykut Pekmez, Belediye Başkan Vekili Nurettin Emanet, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Küçükali, Omurilik Felçliler Derneği Görele İlçe Başkanı Bülbül Genç, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı .