Tuğçe’ye Yapılan Tıp Tarihindeki Ender Operasyon Avusturya'da Gündem Oldu

Türkiye’nin gündemine giren ve Kimse Yok mu Derneği ile Beşiktaş taraftarlarının yardımlarıyla Viyana’da çift taraflı akciğer nakli olan Tuğçe Kübra Başar’ın operasyonu, Avusturya’da da gündem oldu.

Çocukluğundan beri ‘kistik fibrozis’ hastası olan Kübra Başar’a annesinden ve babasından alınan akciğerlerle aynı anda çift taraflı akciğer nakli yapıldı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen operasyonun oldukça zor ve tıp tarihindeki ender operasyonlardan biri olduğu ifade edildi. Başarıyla gerçekleşen operasyonda anne Ergül Başar ve baba Tarzan Başar kızlarıyla birlikte üçlü olarak aynı anda ameliyat masasına yatırıldı ve akciğerler aynı anda canlı olarak nakledildi.Viyana’daki AKH Hastanesi’nde Prof. Dr. Walter Klepetko’nun başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen operasyon Avusturya gündeminin de önemli bir başlığı oldu. Ülkedeki birçok medya organı Tuğçe’nin azmini ve operasyondaki başarıyı gündemine aldı. Avusturya’nın devlet kanalı ORF’de canlı yayına çıkan ekip başkanı Prof. Dr. Walter Klepetko, akciğerlerini bağışlayan anne ve babanın nefes alma oranlarında en fazla yüzde yirmilik bir düşüşün yaşanacağını ifade etti.

Canlı yayında spikerin sorularını cevaplayan Klepetko, “Tuğçe’ye yapılan çift taraflı akciğer nakli, tıp tarihindeki ender operasyonlardan biriydi. Başında durum çok acildi ve biz canlı bir akciğer bulmak zorundaydık. Gerekli tetkikleri yaparak anne ve babanın akciğerlerinin uygun olduğunu tescil ettik ve peşine bu operasyonu gerçekleştirdik. Anne, baba ve Tuğçe aynı anda ameliyat masasına yattılar ve çift taraflı akciğer nakli aynı anda yapıldı” dedi.

Bu operasyonun anne Ergül Başar ve baba Tarzan Başar’ın hayatını ne kadar etkileyeceğini de değerlendiren Dr. Klepetko, “Bu nakil anne ve babanın nefes alma kalitesini en fazla yüzde yirmi etkiler ki bu oran sigara içen bir kişiyle kıyaslandığında çok ciddi bir oran anlamına gelmez. Yaptığımız nakil anne ve babanın hayat kalitelerini ciddi anlamda etkilemez, sadece çok ciddi güç gerektiren yüksek sporları yapamazlar o kadar. Öbür türlü spor dahil hayattaki her şeyi rahatlıkla yapabilirler” ifadelerini kullandı. Operasyonun tıptaki başka alanlara da katkıda bulunabileceğini dile getiren Prof. Dr. Klepetko, “operasyon cerrahi alanlara da önemli bir tecrübe katmış oldu ama bunun yanında özellikle psikoloji sahasında istifade edilebilecek çok önemli noktalar var. Gerek Tuğçe’nin gerekse ailenin psikolojik performansında psikoloji alanı istifade edebilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Klepetko bir soru üzerine Türkiye’nin kendi iradesiyle Avrupa organ transfer ağına dahil olmadığını da ifade ederek bu yüzden Türkiye’deki her hastayı kabul edemediklerini söyledi.

“Yapay bir akciğer yapılabilir mi” şeklindeki soruyu da cevaplayan Prof. Dr. Walter Klepetko, “Tabi yapay organların tamamen imkansız bir şey olduğunu söylemek istemiyorum ama mesela yapay kalbi düşündüğümüzde bir çok teknik sorunları var. Yapay kalp olayının daha bir çok teknik gelişime ihtiyacı var. Yapay organ meselesinde kalp için belki evet diyebiliriz ama bunun akciğer alanında mümkün olabileceğini zannetmiyorum” dedi.

Öte yandan Avusturya’nın resmi haber kanallarında geçen ifadelerde Tuğçe’ye yapılan bu masrafların iki yüz bin Euro’yu bulduğu dile getirildi.

Kimse Yok mu Derneği’nin seferberliğiyle başlayan yardım kampanyasında aynı zamanda fanatik bir Beşiktaşlı olan Tuğçe’ye Beşiktaş taraftarları da ciddi destekler vermişti. Sanal platformlarda da organize olan Beşiktaşlılar hem Tuğçe’ye yardım etmiş hem de yardım çağrılarında bulunmuştu. Avusturya devlet kanalı ORF’e özel görüntü veren Tuğçe Kübra Başar da fanatik bir Beşiktaşlı olduğunu vurgulayarak Beşiktaş aksıyla kameralara el salladı.