Gaziantep, Bir Müzeye Daha Kavuşuyor

Adem Yılmaz - Son yıllarda art arda açılan müzelerle ''müzeler şehri'' olarak anılmaya başlayan Gaziantep, yeni bir müzeye daha kavuşuyor.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Medusa Cam Müzesi, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, Şahinbey Savaş Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi, Bakır Eserler Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi ve Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi'nden sonra şimdi de Gaziantep Müftülüğü şehre bir müze kazandırmaya hazırlanıyor.

İslami Eserler Müzesi olacağı belirtilen müze için kısa süre içinde eser toplama çalışmalarına başlanacak.

Gaziantep Müftüsü Prof. Dr. Ali Bakkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''bin 400 yıllık geçmişe sahip bir İslam şehrine İslami Eserler Müzesi kurmak için kolları sıvadıklarını'' söyledi.

Şehre ilk geldiği günlerde Gaziantep'in ''müzeler şehri'' olduğunu öğrendiğini ifade eden Bakkal, göreve başladıktan sonra ziyaretine gelen kişilerle yaptığı görüşmelerde, şehirde İslam Eserleri Müzesi'nin olmadığını öğrenince, müftülük olarak müze kurmaya karar verdiklerini bildirdi.

''Bu şehir bin 400 yıllık bir İslam şehridir. Bu kentte İslam Eserleri Müzesi olması gerektiğine kanaat getirdik'' diyen Bakkal, şehri yönetenlerin de böyle bir müzenin ihtiyaç olduğunu ifade ettiğini, belediye başkanlarıyla müze olabilecek bazı yerlere bakmaya başladıklarını belirtti.

-''Olmayan eserlerin imitasyonunu sergileyeceğiz''-

Gaziantep Valisi Erdal Ata da belediye başkanları ve kaymakamların da Gaziantep'te İslam Eserleri Müzesi'nin kurulmasını arzu ettiğini söyledi.

Uygun bina belirlediklerini ancak daha güzelini bulmak istediklerini ifade eden Ata, müzenin içeriğine çok önem verdiklerini, kısa süre içerisinde eser toplamaya başlayacaklarını belirtti.

Vali Ata, ''Müzemizde olması gereken eserler Mevlana Müzesi'nde yer alıyor. Bu eserlerin benzerleri başka yerlerde bulunduğu takdirde müzemize konulacak. Müzede biraz teknoloji, biraz imitasyon, biraz da maket kullanacağız. Bugün dünyanın en modern müzelerinde dahi bunlar bol bol kullanılıyor. Her şeyi toprak altından çıkarıp sergilememiz mümkün değil. Biz olmayan eserlerin imitasyonunu sergileyeceğiz'' diye konuştu.

Müzede bazı asli eserlerin sergileneceğini, diğer müzelerde sayıca fazla olan eserlerin bu müzeye getirileceğini, imitasyon eserler de bulunacağını vurgulayan Ata, ''Mesela Berlin Müzesi'nde gözünüze ilk çarpan eser Babil Sarayı'nın maketidir. Babil Sarayı şu an mevcut değil, sadece temeli bulunuyor. Müzede o temellerden hareketle sarayın nasıl bir yapı olduğu gösteriliyor. Biz de kaybolan bazı eserlerin maketlerini sergileyeceğiz'' dedi.

Müzede eski yazı eserlerin de sergileneceğini bildiren Gaziantep Müftüsü Ali Bakkal, ilk temin ettikleri eserin de Buhari şarihi Bedrettin Ayni'nin kendi el yazısıyla yazdığı Kur'an-ı Kerim olduğunu kaydetti.

Tarihi değeri çok büyük olan bu eseri müzede sergilemeyi düşündüklerini ifade eden Bakkal, vatandaşlardan, tarihi önemi olan eserleri kendileriyle paylaşmalarını istedi. Müftü Bakkal, ''Uzmanlar aracılığıyla tarihi değeri olan eserleri seçip müzemizde sergileyeceğiz. Müzenin zengin olacağını düşünüyorum'' diye konuştu .