Kilis'teki Konteyner Kente Taşınmaları Sürüyor

Hatay'ın Yayladağı ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyelilerin Kilis'te kurulan konteyner kente taşınmaları devam ediyor.

Yayladağı'daki 5 bin Suriyeli'den 3 bininin Kilis'e sevk edilmesi kapsamında, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişinin konteyner kente taşındığı belirtildi.

Kilis'te kurulan konteyner kente bugün nakledilmesi beklenen 500 Suriyelinin gelişi ise inşaat çalışmalarının tamamlanamaması üzerine yarına ertelendi.

AA muhabirinin yetkililerden edindiği bilgiye göre, Türkiye'ye gelen Suriyelilerin, bir süre tutuldukları Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki kamptan, Kilis'te kurulan konteyner kente gruplar halinde getirilmeleri devam ediyor.

Kilis Öncüpınar Kapısı'nda kurulan konteyner kentte yerleştirilen Suriyelilerin sayısı 2 bin 220'ye ulaştığını belirten yetkililer, bugün kampa getirilmesi beklenen 500 Suriyelinin konteyner inşaat çalışmalarının tamamlanamaması yüzünden yarına ertelendiğini bildiriler.

12 bin kişinin yerleştirileceği Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı'ndaki konteyner kentte yerleştirilmesi planlanan 700 konteynerden 400'nün yapımının tamamlandığını belirten yetkililer, 300 konteynerin yerleştirilmesi çalışmalarının gece gündüz 3 vardiya halinde devam eden çalışmalarla bir hafta içerisinde tamamlanmasının beklendiğini kaydettiler.

Kilis'teki konteyner kentte Suriye'den gelen çocuklu ailelerin yerleştirileceğini ifade eden yetkililer, şu bilgileri verdi:

''Her konteynerde 6 ranza var. Bekar veya çocukları olmayan çiftleri 6 kişilik bir konteynere yerleştirdiğimizde onların yanına başka bir aile yerleşmek istemiyor. Bu durumda aileler arasında kavgalar ve tartışmalar yaşanıyor. Bu durumu göze alarak bu kampımıza çocuklu aileleri yerleştirmeyi hedefliyoruz. Bekar veya çocuksuz çiftleri şimdilik çadırlara yerleştirmeyi düşünüyoruz. Ancak ileri ki aşamalarda onları da kurulacak 2-4 kişilik konteynerlere yerleştirmeyi planlayoruz.''

Konteyner kentte bulunan 2 bin 220 kişiye günde 3 öğün sıcak yemek verildiğini vurgulayan yetkililer, ihalesi tamamlanan kuru gıda dağıtımının yarından itibaren başlayacağını bildirdi.

315 bin metrekarelik alanda Afet Daire Başkanlığı'nın projelendirdiği 12 bin Suriyelinin yerleştirileceği konteyner kentte, her türlü ihtiyaca cevap veriliyor.

Konteyner kentte 2 ilköğretim okulu, lise, bin kişilik 2 cami ve 5 mahalle bulunuyor. Her mahallede sosyal tesis, çamaşırhane ve depo da yer alıyor .