Sakarya Nehri Havza Koruma Eylem Planı Hayata Geçiyor

Sakarya Nehri Havza Koruma Eylem Planı çalışmalarının başlangıcı olan açılış toplantısı önceki gün Sakarya’da gerçekleştirildi.

Sakarya Nehri Havza Koruma Eylem Planı Hayata Geçiyor
Planın uygulamaya başlamasıyla Sakarya Nehri Havzasındaki kirliliğin önüne geçilerek yeni nesillere temiz bir çevre bırakılması hedefleniyor.Eylem Planı ile bütün Sakarya Nehri havzasının kirlenmesi önlenerek, kirlilik ölçümleri yapılacak, erozyon çalışmaları geliştirilecek ve ağaçlandırma çalışmaları yapılacak.Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı için ilimize gelen yetkililer toplantı öncesinde Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz 'ı ziyaret etti.Hasan Türkyılmaz 'ı ziyaret edenler arasında, Orman ve Su İşleri İstanbul 1.Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, Orman ve Su İşleri Ankara 9. Bölge Müdürü Zeki Şaltu, Ankara 9. Bölge Müdürlüğü Sulak Alanlar Şube Müdürü Ali Mutlu, Ankara Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Şahin Çılgın, Bolu Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Özkan Yavuz yer aldı. Ziyarette ayrıca Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Osman Demirel de hazır bulundu.

Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü 'nde gerçekleştirilen ziyarette Ankara ve İstanbul 'daki yeni yapılanma süreci hakkında bilgi alış verişinde bulunuldu.Hasan Türkyılmaz, Bölge Müdürlerinin kendilerini ziyaret etmesinden memnun kaldığını söyleyerek çalışmalarında başarılar diledi.Sakarya Nehri Havzası 'nda tüm yerleşim birimleri için kentsel AAT planlamaları ile revizyon çalışmalarının yapıldığı, kolektör hatlarının güzergâhlarının belirlendiği öğrenilirken, bunların maliyet analizlerinin de belirlendiği kaydedildi.Projenin her aşamasında elde edilen veriler Coğrafi Bilgi Sistemi ortamına aktarıldıktan sonra orta ve uzun vade için Eylem Planı oluşturuldu. Oluşturulan bu eylem planının hayata geçirilmesi için ilk toplantı ise geçtiğimiz gün yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.Bu çerçevede havzada yapılan saha çalışmaları sonucu havzanın genel durumu, baskı-etki ve sıcak noktaları ile tespit edilmiş; su kaynakları potansiyeli ve su kalitesi belirlenmiş durumda.Bir kısmı İç Anadolu Bölgesi 'nde yer alan Sakarya Havza 'sındaki Sakarya Nehri 'nin kolları olan Ankara, Karasu, Göksu, Mudurnu, Seydisu, Kızılırmak çaylarında NO2, O2 miktarı, Pb ve Cr gibi kirletici parametreleri yönlerinden III. ve IV. sınıf kirlilik durumlarının gözlendiği ve havzada ciddi boyutlarda ağır metal kirliliğinin tespit edildiği öğrenildi.
Kaynak: İHA