'avrupa ve Akdeniz Ekonomisi ve Politikası Karşısında Çifte Geçiş Dönemi' Konferansı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Avrupa ve Akdeniz Ekonomisi ve Politikası Karşısında Çifte Geçiş Dönemi" konulu konferansa katıldı.

Four Seasons Hotel Bosphorus'ta düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Ali Babacan, şu anda Avrupa'nın önemli bir ekonomik dönüşüm sürecinden geçtiğini söyledi. Babacan, Avrupa'da tek bir para birimi bulunduğunu, ancak tek para birimini kullanan ülkelerin ortak bir maliye politikası çerçevesine ulaşmasının elzem olduğunu ifade ederek bu doğrultuda yapılan mali anlaşmaların olumlu yönde adımları oluşturduğunu ifade etti

Babacan, Yunanistan ile ilgili güzel kararlar alındığını belirterek, Avrupa Merkez Bankası'nın cesur ve büyük adımlar attığını, İspanya ve İtalya'da da hükümetlerin doğru adımlarının söz konusu olduğunu, her iki ülkenin risk primi, borçlanma faizlerinin oldukça aşağı seviyelere düştüğünü vurguladı.

Bundan sonraki dönemde Avrupa ülkeleri için yapısal reformların büyük önem taşıyacağına dikkati çeken Babacan, diğer yandan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da tarihi bir dönüşüm süreci yaşandığını, ülkelerin artık halkların arzularını yerine getiren rejimlere, yeni yönetim şekillerine doğru ilerlediklerinin görüldüğünü ifade etti.

Babacan, Tunus, Libya ve Mısır'daki gelişmelere değinerek, 'Gündemimizde Suriye var. Suriye'deki zor tablonun biran önce düzelmesi, Suriye'de akan kanın durması bölgemizin istikrarı açısından son derece önemli. Bütün bu konuları, iki gün boyunca tartışacağız, konuşacağız ' dedi.

Daha sonra soruları değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2012 yılının ilk iki ayının tamamlandığını, ilk iki aydaki gelişmelere bakıldığında olumlu adımlar ve iyi kararların görüldüğünü, ancak bu yapılanların sadece bir başlangıç olduğunu özellikle vurgulamak istediğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası'nın kararının sadece hükümetlerin doğru politikalar uygulayabilmeleri için bir fırsat penceresi açtığının altını çizen Babacan, 'Bundan sonra gerekli olan, hem hükümetlerin pek çok Avrupa ülkesindegerekli adımları atması, mali uyumlarını gerçekleştirmeleri, bütçelere çeki düzen vermeleri, ekonomik reformlarını, yapısal reformlarını gerçekleştirmeleri, aynı zamanda da bankaların mali yapılarını güçlendirmeleri... Dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası'nın attığı adımlar, hatta daha önce Amerikan Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu tedbirler sadece siyasi karar alıcılara ve siyasi liderlere nefes alma için tanınmış bir fırsattır ve adım atması için tanınan bir süredir. İlelebet sadece merkez bankalarınınattığı adımlarla bir toparlanma mümkün olmayacaktır. Merkez bankalarının yapabildiği sadece piyasaya likidite sürmektir, para basmaktır. Onun ötesinde yapacakları sınırlıdır'' diye konuştu.

Babacan, Türkiye'nin büyüme tahminlerinde bir değişiklik yapıp yapmayacakları yönündeki soruyu ise, 'Bizim Türkiye ile alakalı kendi tahminlerimizde herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Ama bazı uluslararası kuruluşlar biliyorsunuz ara ara yenilemeler yapıyor. Sanırım Uluslararası Para Fonu bugün bir tekrar tahmin yenilemesi yaptı. Ama bizim hükümet olarak resmi tahminimizde herhangi bir değişiklik yok. Zaten eğer olursa, bunu biz hükümet olarak açıklayacağız. Şahısların tek tek tahmini olabilir.Ama hükümetimizin resmi tahmini hala aynı noktadadır ' diye konuştu.
Kaynak: İHA