İstanbul Boğazı'nda Katı Atık Topladılar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü görevlileri, 30 üniversite öğrencisi ile birlikte İstanbul Boğazı'nda katı atık topladı.

Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin, rutin olarak sürdürülen deniz yüzeyi temizlik çalışmaları, bu kez Nişantaşı Meslek Yüksekokulu'nda eğitim gören 30 öğrencinin katılımıyla Karaköy ve Eminönü kıyılarında yapıldı.

Şişhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü'nde toplanan öğrencilerle belediye ekipleri, buradan 8 tekneyle denize açılarak, Karaköy ve Eminönü kıyılarında katı atık temizleme çalışması gerçekleştirildi.

Çalışmalarla ilgili AA muhabirine bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Cevat Yaman, İstanbul sınırları içerisinde her gün deniz yüzeyi temizliği yapıldığını belirterek, ''Günde yaklaşık 300 kilogram katı atık topluyoruz'' dedi.

Toplanan katı atıklardan plastik olanları geri dönüşüm tesislerine gönderdiklerini ifade eden Yaman, ''Bugün öğrenci arkadaşlarla birlikte çevre temizliği konusundaki hassasiyeti arttırmak için bir çalışma yaptık. Öğrencilerin bu çalışmaya duyarlılık göstermeleri, bizi çok sevindirdi'' şeklinde konuştu.

Yaman, İstanbul Boğazı'ndan en çok plastik atıkların çıkarıldığını belirterek, pet şişeler, ekmek kırıntıları, kağıt gibi deniz yüzeyinde durabilen atıkları temizlediklerini söyledi.

Her gün rutin olarak yapıldığı için bugünkü çalışmada çok fazla atık bulamadıklarını anlatan Yaman, yağışlı havalarda derelerle birlikte bu atıkların çoğaldığını ancak bu çalışmalarını aralıksız sürdürerek denizi koruma bilincini arttıracaklarını kaydetti.

En tehlikeli atıklar petrol türevleri

Denizlere en çok illegal yakıt alan gemilerden sızan petrol türevi atıkların zarar verdiğini vurgulayan Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, aldığımız yetki ile denize her türlü atığı atan gemileri helikopter ve teknelerle yaptığımız takip sonucu tespit ederek cezai işlem uyguluyoruz. Gemiyi bağladıktan sonra savcılığa da suç duyurusunda bulunuyoruz. Gemi sahibi, cezayı ödemeden gemisini alamıyor. Bu konudaki sıkı takibimiz devam ediyor.''

Deniz yüzeyi temizlik çalışmasına katılan Nişantaşı Meslek Yüksekokulu öğrencisi Düzgün Morsümbül de denizlerin temizlenmesinin gençlere daha güzel bir İstanbul olarak geri geleceğini kaydederek, deniz temizliği konusunda yapılacak bütün kampanyalara destek verilmesi gerektiği söyledi .