Bayburt'ta, ''Çanakkale Ruhu'' Konferansı Düzenlendi

Bayburt'ta, ''Çanakkale Ruhu'' konulu konferans organize edildi.

Bayburt Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği tarafından yürütülen SODES programı, ''Geleceği Aydınlatan Gençler -2 Projesi'' kapsamında Şair Zihni Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa, araştırmacı Salim Dağ, konuşmacı olarak katıldı.

Çanakkale ruhunun yeni kuşaklara aktarılmasının öneminin bugün gelinen koşullarda daha iyi anlaşıldığını ifade eden Dağ, ''Çanakkale Savaşı'na Van'dan, Hakkari'den, Diyarbakır'dan, Erzurum'dan, Erzincan'dan, Antep'ten mesafeleri kat ederek katılan kahraman şehitlerin torunlarına, dedelerinin fedakarlıkları iyi anlatılmış olsaydı, bugün etnik ayrımcılıklar konuşulmayacaktı. Çanakkale şehitlerinin geldikleri şehirlere baktığınızda bir Anadolu mozaiğiyle karşılaşıyorsunuz. Yani her vilayetin, her mahallenin neredeyse bir Çanakkale şehidi var. Çanakkale bizim yüreğimize düşen bir ateştir'' dedi.

Dağ, tarih boyunca Türk kadınının her alanda erkeğiyle yan yana ve omuz omuza bulunduğunu belirterek, ''Çanakkale Savaşı'nda da birçok Türk kadın savaşçı, Mehmetçik ile birlikte çarpışmıştır. Çanakkale harbi Anadolu kadınlarının zaferidir. Öğrencilerimize Nil Nehri'ni, Truva atını öğrettik. Ancak Çanakkale'yi tüm detayları ile öğretemedik. Bu bizim bir eksiğimizdir. Çocuklarımız Çanakkale'yi sadece bir savaş olarak görmemeli. Çanakkale, bir var oluş mücadelesinin yansıması olarak bilinmelidir'' diye konuştu .