GÜSİAD Yemekli Toplantıda Sorunları Sıraladı

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Gümüşhane şubesi tarafından yemekli toplantı düzenlendi.

GÜSİAD Yemekli Toplantıda Sorunları Sıraladı
Toplantıda şehrin gündemindeki sorunlarla ilgili sunum gerçekleştirildi. Tarihi Özdenoğlu konağında gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Bilal Özdener, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Zeki Kaya, Çoruh AKSA İl Müdürü Paşa Çalı, işadamları ve misafirler katıldı.

Vali Dr. Yusuf Mayda 'nın misafiri olduğu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı 'nın da hasta olduğu gerekçesi ile katılamadığı toplantıda söz alan GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, kentin öncelikle çözülmesi gereken 25 sorununu sunum eşliğinde katılımcılara sundu.

Akçay, sunumunda öncelikli olarak Süleymaniye Kış Turizm merkezinin biran önce il turizmi ve ekonomisine kazandırılması gerektiğini belirterek, Artabel Tabiat Parkı, Krom Vadisi, Santa Harabeleri ve il genelinde bulunan 25 adet mağaranın turizme açılmasını istedi.

Zigana dağında ulaşımın çok daha kolay şartlarda olmasını sağlayacak yeni tünel biran önce hayata geçirilmesini isteyen Akçay, bölgenin sosyo ekonomik kalkınması ve gelişimine büyük katkı sağlayacak, fizibilite çalışması yapılıp, etüt projesi hazırlanmış ve ÇED görüşmeleri yapılan Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu ve Gümüşhane-Trabzon tren yolu güzergahının iki nokta üzerinden Karadeniz 'e bağlanması için uygulama projesinin bir an önce hazırlanarak tren yolu inşaatına başlanması gerektiğini vurguladı.

Akçay, şunları söyledi: “Teşvik yasaları çıkarılırken Gümüşhane ve Gümüşhane gibi ekonomisi küçük ölçekli olan birkaç İle Özel Teşvik Yasası çıkartılmalı. İl ekonomimiz göz önüne alındığında Gümüşhane 'den 10 yıl boyunca yıllık cirosu 1 milyon TL 'nin altında kalan ticaret erbabından vergi, sigorta ve Bağ-Kur primi alınmasın. Bu uygulama yeni kurulacak işletmelerle birlikte ilimizde faaliyet gösteren işletmeleri de kapsayacak şekilde yapılandırılmalıdır. Bağlarbaşı Mahallesinde bulunan yeşil alan korunarak yine bu mahalle sınırları içerisinde bulunan Hacı kasım mevkisinin yoldan üst tarafında kalan kısmında gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra yeşil alanda hak sahibi olanlarında mağduriyetleri göz önüne alınarak bunlarında mağduriyetlerini giderecek şekilde imara açılmalıdır. Kelkit hayvancılığa Dayalı Organize Sanayi Bölgesini gerekli alt yapı çalışmaları bitirilip, bir an önce faaliyete geçirilmelidir.” Toplantıda konuşan GTSO Başkanı İsmail Akçay ise esas olanın şehirle ilgili duyarlılık olduğunu belirterek, “Söylemek kolay, yapmak zordur. Nutuk atmaya gelindiği zaman çok güzel nutukla atarız ama gel bu kilimin ucundan tut dediğimiz zaman tutacak çok fazla adam bulamayız. Bu akşamki seçilen konuların büyük bir kısmı hem siyasi iradenin, hem yerel yönetimlerin gündeminde. Sivil toplum kuruluşlarının görevi hiç kimseye çamur atmak, başkalarına iş buyurmak, sürekli bardağın boş tarafını anlatmak, siyasi iradeyle kavga etmek değildir. Meslek kuruluşlarının da, sivil toplum kuruluşlarının da görevleri bunlar değildir. Meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının görevleri, toplumun ortak menfaatlerini tespit edip, bunların topluma olumlu şekilde yansıtılmasıyla alakalı yol haritaları çizip, bunları uygulayacak mercilere sunmaktır.” dedi.

GÜSİAD 'ın sunumunda da eleştirilen teşvik yasası ile ilgili düşüncelerini paylaşan Akçay, “Şuanda 49 ile uygulanan teşvik yasasının aynısı Gümüşhane 'ye de uygulanıyor. Halbuki Gümüşhane 81 içerisinde gelişmişlik sıralamasında DPT 'ye göre 71.sırada. Bu bize yapılan bir haksızlıktır. Bu daha makul bir teşvik haline getirilirse, bundan il olarak istifade ederiz. Derdimiz üzüm yemek olmalı. Yoksa bağcıyı dövmek çok kolaydır. Türkiye 'nin iş hayatı kamu ve özel sektörden oluşuyor. Kamu sektörünün birbirini desteklediği kadar özel sektörün de birbirini desteklemesi gerekiyor.” diye konuştu.

Toplantı, hizmet binasında GÜSİAD 'ın şubesine yer veren GTSO Başkanı İsmail Akçay 'a plaket verilmesi ile son buldu.
Kaynak: İHA