Yazar Çevik: Akif'i Anlamak İçin Onu Anmak Gerek

Araştırmacı yazar Âdem Çevik, Mehmet Akif Ersoy’un ölümünde ona sahip çıkan gençlerin, şimdi de şaire sahip çıkması gerektiğini belirterek, “O’nu anlamak için anmak gerek.” dedi.

Yazar Adem Çevik, Zirve Üniversitesi Tarih ve Düşünce Kulübü ile Öğrenci Konseyi 'nin birlikte organize ettiği 'Milli Mücadele Döneminde Mehmet Akif Ersoy ' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı 'nın okunmasının ardından başlayan konferansta konuşan Çevik, kendine rol model arayan gençlerin Mehmet Akif Ersoy 'u örnek alması gerektiğini söyledi.

Son dönemlerde iade-i itibarın söz konusu olduğunu belirten Çevik, bu itibarlardan birinin de Mehmet Akif Ersoy için yapılması gerektiğini belirtti.

Ersoy 'un hayatının son 11 yılını Mısır 'da geçirmek durumunda kaldığını söyleyen Çevik, “Büyük şair öldüğünde gazeteler büyük manşetler atmadı, küçük bir haberde yer verdiler. Meclis'in ilk açıldığı dönemde milletvekilliği yaptığı halde Meclis'te cenaze töreni düzenlenmedi. Ama Beyazıt Camii 'nde düzenlenen cenaze törenine 10 binlerce genç sahip çıktı. Tıpkı bugün burada anma programına gelen sizler gibi.” diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı 'nı nasıl yazdığını, cephede savaşan askerlere nasıl moral verdiğini anlatan Çevik, “ Marşın bir kısmını rüyasında gören Mehmet Akif, gece kalkar ve kağıt kalem bulamayınca sobadan aldığı kömürle mısraları duvara yazar. Marş kabul edilip Meclis'te ayakta alkışlandığı vakitte Akif, çoktan Meclis'ten uzaklaşmıştı.” ifadelerini kullandı.

Şairin marşı yazarken ne para için ne de övülmek için yazdığını anlatan Çevik, o zamanın parasıyla Meclis tarafından kendisine verilen 500 lirayı kabul etmediğini, parayı Çocuk Esirgeme Kurumu 'na bağışladığını aktardı.

Programın sonunda Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Caner Özdemir, katkılarından dolayı Adem Çevik 'e plaket takdim etti.